Događaji & dešavanja


Subota, 4.11. 2017 Posjeta Muzeju Alije Izetbegovića Fotografije možete pogledati ovdje.


Posjeta Muzeju Alije Izetbegovića

U subotu, 4.11. 2017 godine učenici prvo razreda sa prof. Lejlom Aličić su posjetili Muzej Alija Izetbegović. Učenici su imali priliku pored stručnog obilaska muzeja i gledanja dokumentarnog filma o rahmetli prvom predsjedniku naše države, da učestvuju i u tradicionalnoj radionici muzeja. Svake godine naša škola je imala iuzetnog uspjeha u ovim radionicama pa se nadamo da će tako biti i ove

Utorak 31.10.20117.god Dobrovoljno darivanje krvi Fotografije možete pogledati ovdje.


Dobrovoljno darivanje krvi

U utorak 31.10.2017. godine, u amfiteatru škole na inicijativu Crvenog krsta/križa te uz pomoć pedagogice Jasminke Čebo, organizovano je dobrovoljno darivanje krvi. Akciji se odazvalo 39 učenika naše škole od kojih je 20 učenika nakon prvobitne analize bilo u mogućnosti darivati krv.

26. 10. 2017. Posjeta štampariji Fotografije možete pogledati ovdje.


Posjeta štampariji

Po nastavnom planu i programu trećeg razreda učenici jezičkog smjera obrađuju teme iz različitih oblasti jezika i književnosti. Jedna od tema je Teorija komunikacije. Obrada teme podrazumijeva individualni i grupni istraživački rad učenika i prezentiranje na časovima u učionici. U okviru teme je predviđena i posjeta štampariji. Posjeta je realizirana u četvrtak 26. 10. 2017. godine. Učenici su sa profesoricom Melihom Džananović posjetili štampariju najtiražnije dnevne novine DNEVNI AVAZ. Pridružila im se i profesorica Gordana Frimel, bibliotekarka naše škole. Gospodin Nusret Abazi, grafički inženjer, dočekao je učenike i pokazao im najsavremeniju tehnologiju i štamparske mašine i objasnio cijeli proces nastanka jedne novine.Učenici su saznali veoma interesantne informacije i upotpunili svoje znanje o štampi, časopisima i značaju tog oblika komunikacije. Samo jedna mašina široka je 6,7 metara, duga 37, a visoka 9 metara. Rolne papira su teške 1.500 kg., a štamparija godišnje potroši oko 10 000 tona papira. O veličini rolne papira govori podatak da, kad bi se razmotala jedna rolna, stigla bi od Sarajeva do Ilijaša. A zanimljiv je i podatak koji smo pronašli i na internetu da je do sada za štampanje lista potrošeno toliko papira da bismo Zemljinu kuglu mogli opasati pet puta po ekvatoru u širini od jednog metra. Papir se kreće 9 metara u sekundi a za sat vremena se odštampa 20 000 primjeraka. Gospodin Nusret je objašnjavao i princip slaganja boja pri izradi časopisa i naglasio da se godišnje potroši više od 100 tona štamparske boje. Za učenike je to bilo nezaboravno iskustvo i pokazali su veliki interes i oduševljenje za ovakav vid nastave. Upoznali su i ljubaznog direktora Mevludina Hamzića koji se zahvalio na posjeti učenika i naglasio da je ovo dobar način da se djeca na licu mjesta upoznaju sa procesom nastanka novina. Učenici koji su posjetili štampariju:

 • Tahirović Omar
 • Čatak Mirna
 • Agić Lejla
 • Vilić Amela
 • Kurtović Hena
 • Andrić Nikol
 • Košpo Lejla
 • Nurković Emina
 • Šovšić Adi
 • Cico Amar
 • Islamović Dino

Subota 23.09.20117.god Posjeta Svrzinoj i Despićevoj kući Fotografije možete pogledati ovdje.


Posjeta Svrzinoj kući i Despićevoj kući

Subota 23.09.20117.god, učenici I razreda i prof Lejla Aličić su posjetili muzej Svrzina kuća kao i Despića kuća,

Obaviještenje za učenike sportiste JU Pete gimnazije


Obaviještenje za učenike sportiste JU Pete gimnazije

JU Peta gimnazija je organizator Kantonalnog takmičenja srednjih škola u fudbalu , odbojci, košarci i rukometu. Takmičenje će biti oragnizovano u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Za učešće u takmičenju srednjih škola Kantona Sarajevo prijavilo se 19. (devetnaest škola). Obaviještavaju se učenici i učenice koji treniraju fudbal da će se radni sastanak sa direktorom škole Sejadom Šenderovićem i voditeljom nastavnog procesa Hidajetom Glavinić održati u ponedjeljak , 09.01.2017. godine u 09:00 sati. Sastanak će biti održan u prostorijama Pete gimnazije.

10.11.2016. Zumiraj zapošljavanje mladih


Zumiraj zapošljavanje mladih

Sanela Žutić, profesorica informatike i Zulović Islam, profesor građanskog obrazovanja, demokratije i ljudskih prava, prisustvovali su cjelodnevnom seminaru „Zumiraj zapošljavanje mladih“ 10.11.2016. Seminar je organizovan od strane tima Pravo Ljudski i FZZZ ( Federalnog zavoda za zapošljavanje). Cilj projekta tima Pravo Ljudski je potaknuti kod mladih proces promišljanja prava na rad naspram zapošljavanja, odnosno „prava na posao“, koncept zapošljivosti, nezaposlenosti, kao i razumjevanje koncepta dostojanstvenog rada i oblike kršenja radničkih prava. (Priručnik „Zumiraj zapošljavanje mladih“, Sarajevo,2015,2) Seminar se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu, prisutnim je predstavljan dokumentarni film u kojem su glavne uloge mladi ljudi, koji žive u Francuskoj, koji uz pomoć biora za zapošljavanje pokušavaju pronaći odgovarajući posao za sebe. Nakon prezentacije filma, uslijedila je diskusija na temu istog. Zaključeno je da je tokom školovanja mladih ljudi u osnovnoj i srednjoj školi, potrebno raditi na samoosvještenju i socijalnom osvještenju mladih ljudi. U drugom dijelu seminara, prikazan je drugi dokumentarni film u cjelosti na istu temu. Prusutnim na seminaru uručen je priručnik „Zumiraj zapošljavanje mladih“ sa kratkim instrukcijama i informacijama o samom projektu.

Dani Jabuke


Dani Jabuke

Povodom obilježavanja svjetskog dana jabuke učenici drugog i trećeg razreda naše škole organizovali su „sajam“ na kojem su prodavali proizvode od jabuke. Prihodi zarađeni na sajmu koristiće se za potrebe ekskurzije trećih razreda naše škole. .

Jesensko uređivanje dvorišta


Jesensko uređivanje dvorišta

Učenici,članovi sekcije Mladi Biolozi, zajedno sa profesoricom Lindov Sabinom su iskoristili lijepo vrijeme i uredili zelene površine zajedno sa cvijetnjakom, naše škole. Slike najbolje opisuju rezultat njihovog rada.

Projekat- Ljubitelji likovne umjetnosti


Posjeta izložbama likovne umjetnosti

Učenici Pete gimnazije, zajedno sa profesoricom Mensudom Kadribegović posjetili su u Umjetničkugaleriju Bosne i Hercegovine 20.09.2016.godine-stalna postavka, i 11.10.2016.godine-izložba skulptura od papira - Radmila Jovanović-Đapić.

Jesenski kros 2016


Učešće učenika Pete gimnazije na jesenskom krosu 2016

Dana 11.10.2016. godine održao se jesenski kros u kojem su učestvovali učenici prvog, drugog, trećegi četvrtog razreda naše škole. Uz pripreme i podršku profesora Šućre Bavčića, učenici su se izborili, daod 26 sredjhi škola kantona Sarajevo, osvoje treće mjesto i donijesu još jedan pehar našoj školi.
Voditelj – Šućro Bavčić prof.

Američki kutak


05.09.2016. godine, učenici Pete gimnazije su imali priliku da razgovaraju sa slavnim Bradley Jay-om. Bradley je novinar koji je intervjuisao David Bowie-a, Slash, Aerosmith, organizirao Woodstock, a sada ima talk show na radiju (WBZ's Jay Talking ). Bradley je podijelio svoja iskustva o broadcas/ng-u i poslovima DJ-a, te savjetovao učenike na koji način da ne ostanu bez teme za razgovor.Za ucenike ovo je bio ugodan i nezaboravan susret.International High School Tournament Skoplje 2016


U periodu od 25. Septembra 2016. godine do 29. Septembra 2016.godine, učenici Pete gimnazije boravili su u Skopju, Makedoniji, povodom održavanja međunarodnih turnira srednjih škola. Na turniru učestvovale su sportske ekipe srednjih škola iz Skoplja, Zagreba, Sarajeva, Podgorice i Sofije. Petu gimnaziju predstavljale su sportske ekipe: odbojkaška ekipa (djevojke), košarkaška ekipa (muškarci) i rukometna ekipa (muškarci). Košarkaška i rukometna ekipa Pete gimnazije osvojile su bronzanu medalju, dok je odbojkaška ekipa zauzela četvrto mjesto. Sve ekipe su dale sve od sebe i ponosno predstavile našu školu kao i državu Bosnu i Hercegovinu.

Izložba slika


U Centru za mlade na Grbavici 26. septembra otvorena je peta samostalna izložba učenice naše škole Ajle Džanko.Otvaranju ove izložbe pod nazivom "10 Veličanstvenih" prisustvovali su pored ostalih i Ajlini školski drugovi i profesori.Predstava "Umri muški"


U Kamernom teatru 55 učenici Pete gimnazije gledali su 24. septembra pozorišnu predstavu "Umri muški". Predstava je organizirana samo za učenike naše škole. Pored učenika, predstavi su prisustvovali direktor i profesori.Promocija Rumijeve "Mesnevije"


U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 24. septembra je održana promocija knjige "Mesnevija", autora Dželaluddina Rumija, koju je sa perzijskog jezika preveo i prokomentarisao veliki bosanski alim iz Tuzle, mesnevihan i šejh, hadži Ahmed-ef. Mešić.

Promocija "Mesnevije" prisustvovali su i učenici trećeg razreda naše škole, jezičkog izbornog smjera sa voditeljima odjeljenja.

Svečana priredba - Nova 1438. hidžretska godina


Priredba - Nova 1438. hidžretska godina

Povodom obilježavanja Nove 1438. hidžretske godine u amfiteatru Pete gimnazije učenici naše škole sa prof. vjeronauke Alijom Tvrtkovićem priredili su lijep i prigodan program.

Poruke priredbe bili su principi pravde, morala i dobrote ljudi. Univerzalna poruka svim ljudima je da je uspjeh u stalnom naporu da u životima čine seobu od grijeha i zla prema dobrom i dobročinstvu.

Ovom programu su prisustvovali gosti, roditelji i naša penzionisana profesorica Habiba Demirdžić.

Književno veče


U svečanoj sali Općine Novi Grad 15. septembra održano je književno veče posvećeno pjesniku Maku Dizdaru. Među ljubiteljima pisane riječi bili su i učenici Pete gimnazije trećeg razreda jezičkog smjera sa razrednicom.6. Street Basketball 2016.


6. Street Basketball 2016.

Od 17. – 21.09.2016. godine održano je takmičenje u košarci za srednje škole pod nazivom „6. Street Basketball 2016.“

Učenici naše škole: Mešić Eldin IV3, Bošnjak Basil II3, Đedović Nedim IV4 i Jutović Samir IV1 osvojili su 2. mjesto

Kolektiv Pete gimnazije čestita učenicima na postignutom plasmanu!

Premijera filmova


29.Oktobar 2016.godine

U dvorani kina Cinema City održana je premijera filmova šestog po redu seminara „Be the change“ , u organizaciji Fondacije „Izvor za ljepši život“. Na edukaciji su učestvovali naši učenici Tarik Sheibich i Naida Rovčanin. Petu gimnaziju predstavio je film „Nina“ u kojem su glumili slijedeći učenici: Nina Burlović, Adi Mekić, Arijana Husić, Armina Huremović. Vođa aktivnosti vezanih za film i filmske ekipe bio je profesor Elvir Dugalić.

Mladi i naslijeđe


Oktobar 2016.godine MLADI I NASLIJEĐE

Fedearalno ministarstvo kulture i sporta raspisalo je nagradni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola u okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“. Tema konkursa glasila je „Materijalno i nematerijalno naslijeđe moga zavičaja“. Cilj je bio podstaknuti mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno- historijsko naslijeđe BiH. Učenici su mogli slati likovne, literarne radove, fotografije, videomaterijale, dokumentarističke radove... Svojim radovima Petu gimnaziju predstavile su učenice Huremović Armina, Pašović Ena i Zimić Velida, sa mentoricom profesoricom I.Bećirović.

Vaša(r) ideja


26.oktobar 2016.godine VAŠA(R) IDEJA

Udruženje za kreativno učenje PLUS organiziralo je u kinu Meeting Point, dvanaesti put zaredom „Vaša(r) ideja“, neformalnu edukaciju o tradicionalnom receptu širenja pozitivne priče. Riječ je o kreativnim idejama koje su publici prezentirali predavači: Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, Salih Teskeredžić, profesor na Akademiji Likovne umjetnosti, te Sabina Čehajić Clancy, soc.psihologinja, predavač i istraživač Univerziteta Stranford i profesorica na IIIT Univerzitetu. Članovi Vijeća učenika Peta gimnazije imali su priliku za razgovor o napuštanju poznatih parametara i odlasku u svijet preuzimanja odgovornosti za svoje postupke, vlastitu karijeru i razvoj ličnosti.

Posjeta Bošnjačkom institutu


19. Oktobar 2016.godine POSJETA BOŠNJAČKOM INSTITUTU

Učenici III3 odjeljenja, jezički i matematički smijer, posjetili su Bošnjački institut-Fondaciju Adila Zulfikarpašića, gdje su prisustvovali tribini „Bošnjački identitet u usmenom književnom naslijeđu“, koja je upriličena u znak sjećanja na profesora Muniba Maglajlića.

Darivanje krvi


19. oktobar 2016.godine DARIVANJE KRVI

Međusobnom saradnjom Fedearalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, Zavoda za transfuziologiju i Udruženja „Motivator“, realizovan je projekt „Daruj krv- spasi život“ , u kojoj su učestvovali i učenici četvrtog razreda naše škole. Kampanja ima za cilj promociju dobrovoljnog darivanja krvi, kako bi se alarmirali mladi ljudi da postanu davaoci krvi. Planirano je da mladi ljudi prvo prisustvuju edukaciji, a potom, ako žele, mogu darivati krv.

Učešće na Gimnazijadi


19.-21.oktobar 2016.godine GIMNAZIJADA

Osamnaesti put zaredom, brojni učenici srednjih škola Kantona Sarajevo uživali su u ljepotama sportskog događaja, poznatog kao Gimnazijada, čiji je organizator i domaćin Prva gimnazija. Gimnazijada je otvorena u sportskoj dvorani „Mirza Delibašić“ podizanjem zastava uz zvuk himne BiH, a trajala je od 19. Do 21. Oktobra 2016. Godine. Bila su to tri dana sporta, takmičenja, pobjeda i poraza, ali i tri dana radosti, ljubavi i prijateljstva. Početak manifestacije označio je defile ovogodišnjih učesnika. Program Gimnazijade vodio je sportski novinar Nikola Bilić. Našu školu predstavljale su muške i ženske ekipe odbojkaša, vođene profesorom Bucalovićem, zatim ekipe košarkaša, vođene profesorom Oručevićem, dok je stonotenisere pripremao i vodio prof. Modronja. Najbolji plasman na Gimnazijadi 2016. Ostavarile su ekipe stonotenisera vođene prof. Modronjom. Ženska ekipa (Rondić Iman i Rondić Irmana) osvojila je drugo, dok je muška ekipa (Kadrić Meldin i Ljoljić Filip) osvojila zlatno prvo mjesto.

Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju


Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju

12. oktobar 2016.godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i ove govine nastavlja sa realizacijom projekta vršnjačke edukacije pod nazivom „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju“ za učenike završnih razreda srednjih škola. S ciljem razvijanja saobraćajne kulture, u prošloj školskoj godini je kroz ovu edukaciju prošlo oko 5000 učenika. Okruglom stolu o toj temi prisustvovali su učenici Pete gimnazije, Nadina Koldžić i Narcis Dokara. Domaćin stola bila je Osnovna škola „Džemaludin Čaušević“.

Ljetna škola za mlade učenike/ce


Edukativna platforma- Ljetna škola za mlade učenike/ce

10 . oktobar 2016. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradjni sa Akademijom 387, upriličilo je svečanu dodjelu certifikata za 100 talentiranih srednjoškolaca, koji su uspješno završili Školu inforamcijsko-komunikacijske tehnologije, u okviru projekta, „Edukativna platforma- Ljetna škola za mlade učenike/ce“ Obuka je trajala deset dana, a učenici su stekli nova znanja iz oblasti elektronike, programskih jezika i web-dizajna, te su se upoznali sa mogućnostima koje pružaju informacijske tehnologije, a što školski program ne pokriva.

Film o porodici


06. oktobar 2016. FILM O PORODICI

KJU „Porodično savjetovalište“ je u okviru manifestacije „Dječija nedelja“ objavilo nagradni konkurs za najbolji kratki film o porodici. Na konkurs su mogli aplicirati učenici osmog i devetog razreda osnovne škole, te učenici prvog i drugog razreda srednje škole Kantona Sarajevo. Jedan od ciljeva je promovisanje porodice i porodičnih vrijednosti. Našu školu predstavio je film „Karma“ koji je pripremio profesor Elvir Dugalić sa učenicima Avdagić Mirzom, Zujović Damirom i Lagumdžija Adijem. Kratki film „Karma“ osvojio je drugo mjesto u kategoriji kratkog filma.

Svjetski dan prosvjetnih radnika


05.10.2016. godine SVJETSKI DAN PROSVJETNIH RADNIKA

Kolektiv Pete gimnaziije proveo je ovaj dan u ugodnoj atmosferi restorana „Neretva“ na istoimenoj rijeci u Konjicu, gdje je za našu školu organizovan svečan ručak. Niske temperature i prvi snijeg na planinama nisu nas spriječili u šetnji tim pitomim hercegovačkim gradićem.

Sportske Igre Mlmadih


16.avgust – 20.avgust 2016.godine SPORSTKE IGRE MLADIH

I ove godine, naša škola je ustupila prostor učesnicima šestih(6.) po redu Sportskih igara mladih. U ovogodišnjim Igrama učestvovalo je oko 40 000 djece iz BiH, koja su se družila i gradila svoje sportske vještine. Finalno takmičenje održano je u Sarajev, u periodu 16.8.-20.8.2016. godine, a sudjelovalo je oko 1850 djece iz cijele BiH. Sportske igre mladih obuhvatile su niz sportskih disciplina , kao što su: rukomet , odbojka, odbojka na pijesku, tenis, stonis tenis i šah. Cilj projekta je promovisati fer igru, prijateljsktvo , solidarnost i toleranciju i kroz sportske discipline.

Raspored odjeljenja po učionicama


Preuzmite Raspored odjeljenja po učionicama u PDF formatu.

Obavijest za učenike!


Obavijest za učenike!

Satnica dolaska učenika u školu za 01.09.2016. godine:
10:00 II i IV razred
11:00 I i III razred

Satnica za 02.09.2016. godine:
Prva smjena od 08:00 sati - I i III razred
Druga smjena od 14:00 sati - II i IV razred

Raspored polaganja popravnih ispita u augustovskom ispitnom roku školske 2015/2016. godine


Konkurs za upis vanrednih učenika u školskoj 2016/2017. godini


Konačna rang lista učenika prvog upisnog roka - školska 2016/2017. godina


Broj učenika koji se prima u JU Peta gimnazija u školskoj 2016/2017. godini je popunjen u prvom upisnom roku i drugog upisnog roka neće biti.

Obavještenje za učenike JU Pete gimnazije - podjela svjedočanstava


Obavještavamo učenike da će podjela svjedočanstava biti održana u srijedu, 29.06.2016. godine po sljedećem rasporedu:


PRVI RAZRED: 10:00

DRUGI RAZRED: 11:00

TREĆI RAZRED: 12:00

Upis učenika u I razred JU Pete gimnazije u školskoj 2016/2017. godini


Reaguj ljudski


Asocijacija XY je natavlia svoju kampanju „Budi muško“ koja je ovaj put pod sloganom „Reaguj ljudski“. Predstvnici asocijacije u kojoj su i naši učenici su proveli jedno prijepodne u našoj školi i razgovarali su sa našim učenicima o vrstama nasilja i o tome kako zaustaviti nasilje , kako se tome suprotstaviti na najbolji način.

Nadamo se da će u budućnosti međuvršnjačkog nasilja biti manje!

Izlet učenika i profesora
Ove školske godine planiran je izlet koji je održan na dvije destinacije prema izboru učenika i to 18. maja 2016. godine.

Prva destinacija je bila u Travnik, sa usputnom posjetom Eko parku u Starom Travniku a u samom Travniku učenici su obišli Plavu vodu, staru tvrđavu iznad Travnika, rodnu kuću našeg nobelovca Ive Andrića, te se zadržali u obilsku travničke čaršije u čijem je centru Šarena džamija. Iako je ovaj izlet cijelo vrijeme pratila kiša i relativno loše vrijeme učenici su vidjeli sve što su željeli i ljepo se proveli.

Druga destinacija je bila grad Mostar i vodopad Kravice. Učenici i profesori su prije svega obišli vodopad Kravice, proveli dio ugodnog prijepodneva uz ovaj ljepi vodopad a poslje toga su se zaputili u Mostar gdje su obišli ovaj naš stari grad, njegov Stari most i čaršiju, te pokupovali suvenire i odmorili se uz Neretvu.

Ovakvi izleti ne samo da doprinese da učenici i profesori još jednom vide neke ljepe predjele naše zemlje, nego i da se mladi još više zbliže i upoznaju, te da podjele ljepe zajedničke trenutke.

Aktivnosti Vijeće učenika naše škole kroz aktivnosti MREVK-aTokom maja mjeseca Vijeće učenika je imalo aktivnosti koje su obilježile njihov rad tokom ove škoske godine. Tako je osam učenika naše škole prisustvovalao manifestaciji „Već pet godina želimo znati kada će ovaj ŠIT prestati“.

Na ovu manifestaciju koja se održala u znak podrške da se osigura sistem obrazovanja povoljniji za svakog pojedinca išli su učenici: Romana Galin, Kentra Zerina, Milos Martina, Lilić Adna, Hodžić Nejra, Šehović Alma, Hrustemović Anesa i Tabak Semin. Kampanja se održala 9 maja 2016 godine ispred Sarajevo City Centra od 12 -14 h.

Druga aktivnost Vijeća učenika tokom mjeseca mja je bila projekat „Jedan dan-druga škola“. Projekat je održan 16 maja i osmišljen je tako što je deset učenika naše škole prisustvovalao nastavi u Ekonomskoj školi a deset učenika ove škole je prisustvovalo nastavi u našoj školi. Na ovaj način ova razmjena učenika doprinosi širenju poznanastava među sarajevsskom srednjoškolcima, upoznavanju sa nastavnim planom i programom drugih škola te razbijanju predrasuda o drugom i drugačijem.

Iz drugih razreda iz naše škole otišli su učenici: Šehović Alma, Hrustemović Anesa, Muminović Dea i Bojović Andrea. Iz Ekonomske škole na nastavi u našoj školi prisustvovali su učenici: Radžo Nejra, Sinanović Adi, Adna Begović, Ahmetović Nejra, Sabljica Samra, Makić Almedina, Musić Ajla, Šabanović Azra i Džejlana Hasoj.

Ljepo i novo iskustvo za sve učenike!!!

Održana radionica “PRVI PUT BIRAM!” za maturante


U našoj školi u toku aprila je održana radionica “Prvi put biram!” za učenike/ce završnih razreda koju je organizovala Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom'. Učenici su se upoznali s pravima i obavezama koje mogu ostvariti s 18 godina tj. sticanjem punoljetstva,kako u društvenom, tako i u političkom životu.

Ajla Tucaković vršnjački edukator Koalicije 'Pod lupom' pojasnila je da se ovim radionicama žele motivirati, ohrabriti i educirati mladi birači koji prvi put izlaze na izbore.

Na radionicama su učenici pored teorijskog dijela naučili kako se glasa i bili direktni sudionici izbornog dana putem simuliranih izbora. U septembru će svi učesnici radionica imati priliku učestvovati u online kvizu Koalicije 'Pod lupom', gdje će najbolji biti simbolično nagrađeni.Radionice 'Prvi put biram!' se realizuju kao dio trogodišnjeg BASE projekta Koalicije 'Pod lupom' kojeg je finansijski podržala Evropska unija.

Radionice u organizaciji „MREVKA- a“


U ovogodišnjem planu mreže Vijeća učenika Kantona Sarajevo, planiran je projekat pod nazivom „Budi (NE)kulturan“.Cilj projekta je da među srednjoškolcima proširi svijest o važnosti bosanskohercegovaček kulture, te važnosti kulturnih ustanova. Na ovaj projekat prijavljeno je pet učenika i to: Husić Arijana, Arif Šenderović, Huremović Armina, Tahirbegović Izet i Bešlija Faris.

Takođe u ovoj godini je planiran projekat pod nazivom „BS“ (Business skills). Cilj ovog projekta je razviti svijest mladih o važnosti posjedovanja sposobnosti pisanja projekata, njihove prezentacije i organizacije kao i naučiti učenike pravilnom načinu lobiranja,planiranju fundraising aktivnosti te doprinjeti razvoju omaldinskog aktivizma. Seminar je održan u prostorijama „Nautilusa“. Ovom projektu su prisustvovala dva učenika naše škole, Naida Krušćica i Horo Damir.

Prezentacija Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja


Drugu godinu zaredom Fakultet sporta i tjelesnog odgoja se predstavio našim učenicima završnog razreda. Najveći intres je naravno, bio kod učenika sportskog smjera, mada je i veliki broj učenika općih odjeljenja prisustvovao ovoj prezentaciji. Prezentaciju su održali doc. Dr. Slavemko Likić i Doc. Dr. Izet Bajramović a prezentaciju su pomogle i naše bivše učenice Amila Hodžić i Demirović Amna danas studentice ovog fakulteta. One su svojim sugestijama, dodatnim objašnjenjima pomogle profesorima da još više približe ovaj fakultet našim učenicima.

Profesionalana orijentacija za druge razrede


Kao i sveke godine učenicima drugog razreda pri završetku školske godine prezentiraju se smjerovi koje učenici mogu pophađati naredne dvije godine. Ove školeske godine pedagog-psiholog Rabija Bosnić je zajedno sa učenicima četvrtog razreda prezentirala smjerove. Tako je društaveni smjer prezentirao Dario Hadžić, matematičko –informatički Amila Nedžibović, jezički Smer su prezentirale Esma El-halabi za treći strani arapski i Katarina Motika za treći strani francuski jezik, Medina Lingo koja je prezentirala prirodni smjer te Halilović Esmer koji je prezentirao administrativni smjer.

Učenici drugog razreda su sa pažnjom saslušali prezentacije koje su im njihovi straiji vršnjaci pokušali prezentirati na najjednostavniji i najzanimljiviji način!

Takmičenje u Školi za slabovidnu djecu


Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu je po drugi put organizovao turnir u sportskim i društvenim igrama. Na ovaj turnir pozvane je, pored naše, Treća gimnazija, Medicinska škola Jezero, MSŠ „Enver Pozderović“ iz Goražda, KŠC Sarajevo i naravno škola domaćin i organizator ovog turnira.

Na takmičenje je prijevljeno deset učenika i to. Irma Tafro, Kenan hurić, Andrej Skakavac, Sumeja Kolar, Muhamed Fazlagić, Barukčija Amar, Ahmetagić Adnana, Ražanica Anida, Gušo Anesa i Rahman Vedad. Takmičenje je održano u sljedećim disciplinama: viseća kuglana, šulen, šoudaun, pogađanje koša povezom i goalball. Sve igre učenici su igrali zavezanih očiju kako bi i sami sebe stavili u situaciju barem na kratko vrijeme i bolje razumjeli mlade ljude koji imaju oštećen vid.

Pored ovog takmičenje učesnicima je obezbjeđena i hrana tokom cijelog dana, te svečana večera i zabavno veče poslje takmičenja. Po riječima naših učenika, ljepo su se zabavili i družili sa ostalim učesnicima, nastojeći da svima bude ljepo, zabavno i da se zbliže i bolje razumiju one koji neke sposobnosti imaju smanjene. Upravo to i jeste najvažnije da su proveli jedan ljep dan, družeći se sa vršnjacima a naravno da je i vrijedno spomena da su osvojili dva prva i ejdno treće mjesto na ovom takmičenju.

Profesionalana orijentacija


Pedagog škole, Rabija Bosnić održala je radionice u četvrtim razredima na temu profesionalna orijentacija- „Zumiraj –zapošljavanje mladih“. Učenici su se na ovim radionicama upoznali sa načinom kako dase pripreme za intervju za zapošljavanje ukoliko ih poslodavac pozove na razgovor, o tome koja su zanimanja deficitarna akoja suficitarna te o načinu zdravstvene zaštite po završetku srednje škole.

Učenici su sa zanimanjem učestvovali u ovim radionicama i pokazali su intres za aktivno učešće u njima igrajući različite uloge i komentrišući o onome što su vidjeli.

Prezentacija Fakulteta zdravstvenih studija


Fakultet Zdravstvenih studija je ove godine posjetio našu školu i prezentirao našim učenicima smjerove koji se mogu izučavati na ovom fakultetu, kao i uslove studiranja, uslove prijema na fakultet, mogućnost zapošljavanja poslje ovog studija.

Prezentaciju ovog Fakulteta je pažljivo odslušala jedan grupa učenika koja je zaintresovana za ovaj fakultet a i sami prezentatori su bili zadovoljni jer su prisutni učenici bili pažljivi slušaoci koji su po završetku prezentacije postavili mnoga pitanja. Prezentaciju Fakulteta Zdravstvenih studija održali su mr. sci.Namik Trtak i mr. sci. Vedran Đido.

Takmičenje u govorništvu


Naši učenici već drugu godinu se takmiče u govorništvu koje organizuje Pravni fakultet u Lukavici. Ove godine na takmičenje profesor Filozofije s logikom, Elvir Dugalić, prijavio je deset učenika. Takmičenje se održalo 11. i 12. aprila na temu "Razgovarajmo, ne jedni o drugima, već jedni sa dugima".

Ponosni smo na naše tri učenice Saru Makošeska - Đebo, Nasihu Nuhanović i Motika Katarinu koje su se plasirale u drugi krug takmičenja koje će se održati u maju 2016. godine. U jakoj konkurenciji, takmičeći se sa učenicima iz cijele Bosne i Hercegovine ove naše tri učenice su za vrlo kratko vrijeme sastavile govor i prezentirale ga na najbolji mogući način što im je i omogućilo ovakav plasman. Sigurni smo da će i u nastavku takmičenja pokazati i prezentirati svoj govor odlučno, rječito, sa uvjerenjem i snagom.

14. kantonalno takmicenje iz engleskog jezika


Poštovane kolege i učenici,

Ovim putem se osvrćem na takmičenje koje se održava svake godine za učenike 3.razreda srednjih škola našeg kantona. Ove godine, takmičenje je održano 27. aprila, a našu školu je zastupao učenik Arif Senderović uz rezervnog takmičara učenicu Alminu Sejdić, oboje su učenici III-2 odjeljenja. Školsko takmičenje je bilo predvidjeno za kraj marta ali se odazvala samo ucenica Almina Sejdic, koja je favorit ovakvog takmicenja medju učenicima 3. razreda. Tada je učenik Arif Senderović izrazio želju da se takmiči na ovom takmičenju, pa je Almina iznijela prijedlog da Arif učestvuje na ovogodišnjem takmičenju.

Naime, Almina je pobijedila na prošlogodišnjem takmicenju "Spelling bee" za 2. razred i predstavljala je našu školu na kantonalnom nivou zajedno sa učenikom Erminom Ahmetspahicem pobjednikom školskog takmičenja za 1. razred. Oni su na tom takmičenju prošle godine osvojili izvrsno 5. i 6. mjesto u konkurenciji od preko 40 učesnika. Zbog toga što je prosle godine predstavljala školu na kantonalnom nivou, Almina je predložila da Arif ove godine iskusi ovo takmičenje. Ja sam kao njihov predmetni profesor prihvatila ovaj prijedlog i tako ih prijavila za takmičenje. Arif je podijelio 21. mjesto sa učenicom KSC- medicinskog smijera, sa 51 osvojeni bod.

Ovom prilikom ću istaći činjenicu da se ne poštuju propozicije takmičenja o ne učešću učenika koji dolaze sa engleskog govornog podrucja ili se skoluju na engleskom jeziku. Medjutim, ovogodisnje 3. mjesto je osvojio učenik Dobrinjske gimnazije koji ima istoriju boravka i školovanja na ovakvom području.

Na kraju, želim javno čestitati Arifu na postignutom uspjehu, a prije svega na odvažnosti i odgovornosti koju je preuzeo zastupajući školu na ovom takmičenju u značajnoj konkurenciji srednjih škola našeg kantona, uz velikodušnu podrsku kolegice Almine koja je doprinijela Arifovom uspjehu.

Aida Hasanbašić, prof. engleskog jezika i knjizevnosti

Rezultati ispita eksterne mature - školska 2015/2016. godina


EKO ŠKOLA SA POŠUMLJAVANJEM - KAKANJ


Ekološki pokret gorana Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine organizirali su u okviru svojih aktivnosti Eko školu sa pošumljavanjem Kakanj 2016.

Projekat je organiziran u sklopu obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje. Cilj aktivnosti je bio edukacija i podizanje svijesti kod mladih o značaju zaštite okoliša, zemlje, vode i zraka sa praktičnim dijelom pošumljavanja. Polaznici Eko škole su bili učenici i profesori sekcija gorana iz Federacije uz učešće 30% članova nacionalnih manjina. U projektu su učestvovali i članovi Centra za podršku Romima "Romalen" iz Kaknja. Iz naše škole su u projektu učestvovali učenici prvih razreda: Halimić Nejra, Ćosović Nejra, Suljević Hana i Žiga Edin, sa profesoricom Džananović Melihom.

Eko škola je trajala tri dana u periodu od 15. – 17. Aprila 2016.godine. Učesnici su posjetili Muzej Kaknja i Centar za podršku Romima „Romalen“ u Kaknju.U teoretskom dijelu Eko škole direktor Pete gimnazije, mr. Sejad Šenderović održao je uvodno predavanje o volonterizmu, a profesorica Meliha Džananović je pripremila i prikazala zanimljivu prezentaciju o značaju, uštedi i zaštiti vode, zanimljivostima iz oblasti zaštite i povezanosti šumskih i vodnih resursa, te o djelovanju ljudskog faktora na smanjenje i zagađenje vode na planeti.

Učesnici su imali priliku da se druže, zajedno rade i razmjenjuju iskustva, te u toku teoretskog dijela Eko škole čuju interesantna izlaganja velikog broja stručnjaka iz ove oblasti. To prilikom je na lokalitetu Izvorište – „Pitka voda“ – Kakanj zasađeno oko 4 000 sadnica.

Fotografije 5. Međunarodne revije sporta


Protokol i satnica 5. Međunarodne revije sporta


Kantonalno prvenstvo u fudbalu
Kantonalno prvenstvo u fudbalu

U toku drugog polugodišta održano je Kantonalno prvenstvo za djevojke i mladiće u fudbalu. Utakmice su održvane subotama i nedeljama tako da je to bio svakako dodatni angažman i za učenike i za profesora Bavčić Šućru koji vodi Fudbalsku sekciju i koji je pratio učenike na ovom turniru.

Naši učenici su se dobro pokazali i to posebno djevojke koje su osvojile prvo ( I ) mjesto, dok su mladići isto tako imali uspješan nastup i osvojili su četvrto ( IV ) mjesto! Djevojke su se takmičile u sastavu : Salić Ajla 4-2, BrezacAmina 4-5, Bajraktareivić Amela 4-1, Valjevčić Mirela 4-2, Zeba Hana 4-3, Močević Dženita 2-2, Bećirević Minea 2-2, Hromo Adelisa 1-1, Aljukić Ajla 1-1 i Čosović Nejra 1-4.

Radionice naših učenika edukatora za učenike prvih i drugih razreda
Radionice naših učenika edukatora za učenike prvih i drugih razreda

Kao što je i dogovoreno sa predstavnicima JU Kampus socijalnim radnicima, Selmom i Sanelom, naše učenice koje su educirane za vršnjačku edukaciju u svim odljenjemia prvih i drugih razreda održavaju radionice. Teme radionica i samu pripremu za radionice učenice su same odabrale na osnovu njihovih zapažanja šta je to što se pojavljuje kao problem kod mladih danas. Upravo zbog toga smatramo da su Husić Arijana, Huremović Armina, Klačar Evelina.

Hozo Nermina i Smajović Džna uspješno izabrale teme kao što je "Nargila" i "Socijalna iključenost". U odjeljenjima u kojima je do sada odražane radionice se dalo primjetiti da su učenici zaintresovani za ovu temu, te su se aktivno uključili i dali svoj doprinos. Nadamo se da će i u idućoj školskoj godini ove vrijedne učenice ove ili slične radionice održati nekim novim generacijama učenika!

Takmičenje u govorništvu
Takmičenje u govorništvu

Pravni fakultet u Lukavici je i ove godine poslao pozivnicu našoj školi, našem profesoru Elviru Dugaliću i učenicima završnog razreda na učešće u takmičenju u govorništvu. Ove godine takmičenje se održava na tremu: "Razgovarajmo, ne o jedni drugima, već jedni sa drugima".

Na ovo takmičenje profesor Elvir Dugalić je pripremio deset učenika, koji su poslali svoje radove i to : Ćatić Belma, Hodžić Alma, Katarina Motika, Sara Makošeska – Džebo, Selma Borovac, Nuhanović Nasiha, Damir Škrijelj, Medina Lingo, Amina Isović i Ilma Mušović.

Kod svakog takmičara će se vrednovati sljedećih pet elemenata: Sadržina govora, forma –stil govora, sposobnost ubjeđivanja, pravilnost govora, posebne sklonosti i ukupan utisak. Učesnici mogu osvojiti maksimalno 20 bodova. Prvi krug takmičenja će se održati 11. i 12. aprila a finalno takmičenje će se održati u maju mjesecu. Učenicima i profesoru Dugaliću želimo uspješan dalji rad i da ostvare uspjeh kao i prethodne godine.

Maturanti u posjeti Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
Maturanti u posjeti Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Prvi put, ove školske godine naši učenici su dobili poziv da provedu jedan radni dan na ovom fakultetu. Za pohvalu je činjenica da se veliki broj učenika prijavio da jedan dan budu prisutni na predavanjima, vježbama zajedno sa studentima medicine i tako se iz prve ruke upoznaju sa radom ovog fakulteta.

Po povratku učenici su imali samo riječi hvale što su imali priliku da na ovakav način upoznaju rad Medicinskog fakultata a posebno za topao i srdačan doček njihovih domaćina. Tako će naši učenici ovaj 14. mart pamtiti i ostaće im u sjećanju kao nezaboravan dan!

Nadamo se da će u budućnosti ovakav način prezentacije fakulteta postati praksa i da će se i drugi fakulteti na ovaj način predstaviti učenicima, budućim studentima.

Renesansa
Renesansa

Uvijek nam je drago kada nam u posjetu dođe gospođa Snježana Rubčić koja sa svojim stručnim ljekarima, predavačima koji našim učenicima - maturantima održe korisno i zanimljivo predavanje o zaštiti zdravlja.

Ovaj put predavanje je održala doktorica koja je učenicima četvrtog razreda govorila o simptomima karcinoma, samopregledu dojke i drugim korisnim informacijama i savjetima kako bi se učenici mogli zaštiti i raditi na svom zdravstvenom statusu.

Po završetku predavanja učenici su imali priliku i da postave brojna pitanja, tako da je povreatna informacija bila itekako korisna, a gospođa Snježana je bila zadovoljna i inzenađena zrelođću i znanjem naših učenika.

Studenti Filozofskog fakulteta na pedagoškoj praksi u našoj školi
Studenti Filozofskog fakulteta na pedagoškoj praksi u našoj školi

Već dugi niz godina studenti završne godine odsjeka za Pedagogiju dolaze na pedagošku praksu u našu školu. Ove godine pedagošku praksu su obavila tri redovna i jedan vanredni student. I to Nejra Sijerčić, Nadža Sijerčić, Mina Otajagići Aldijana Gutić - Bešlić. Za vrijeme pedagoške prakse studentice su imale priliku da se upoznaju i sa radom pedagoga škole, sa pedagoškom evidencijom i dokumentacijom, te da se upoznaju sa svim vidovima nastave.

Takođe su imale priliku da posjete i neke časove, predavanja kao i da prisustvuju radionicama koje su osmislile učenice naše škole u saradnji sa JU Kampus.

Nadamo se da su ove dane studentice provele ljepo uprkos tome što su provele cijeli radni dan jednu sedmicu u našoj školi i ujedno se upoznale sa radom pedagoga u školi kao i sa radom škole. Studenticama želimo uspješan dalji rad!

Plesni klub Romantik
Plesni klub Romantik

Već desetu godinu plesni klub „Romantik“ organizuje Maturantsku paradu. Ova parada je osmišljena tako da učenici – maturanti nauče da plešu karakterističan ples Quadrille, ples jednostanih pokreta i zajedno sa ostalim maturantima u Europi istovremeno plešu ovaj ples.

Završna manifestacija je predviđena za 20 maj, a do tada preostaje da učenici vrijedno uvježbavaju ovaj ples mladosti i zajedništva i na ovaj način obilježe završetak školovanja te početak nečeg novog!!!

Posjeta univerziteta našoj školi
Posjeta Američkog i Burch univerziteta našoj školi

Kao i predhodnih godina našu školu su u februaru posjetila dva prestižna univerziteta kako bi našim maturantima predstavili svoj rad.

Američki univerzitet je održao dva predavanja za učenike koji su zanimanjem pratili izlaganje profesora ovog Univerziteta koji već dugi niz godina živi i radi u Sarajevu na Američkom univerzitetu. Zanimljivo predavanje, koje su učenici vrlo pažljivo slušali, trajalo je po jedan školski čas za svaku grupu učenika a učenici su ovom prilikom dobili i propagandni materijal za ovaj Univerzitet.

Naredni dan našim učenicima se predstavio Burč univerzitet koji je već dobro poznat našim učenicima. Ovaj Univerzitet su predstavili su studenti Faruk Ćidić i Haris Tandir, te promotor univeriteta Elmedin Bišić.

Učenici su zahvaljujući ovim vrijednim mladim ljudima čuli dosta informacija koje će doprinjeti da se učenici opredjele za jedan od ova dva Univerziteta.

Stipendije Republike Turske za tri deficitarna zanimanja


Aprilski rok za vanredne učenike u školskoj 2015./2016. godini


JU Muzej „Alija Izetbegović“
Posjeta Muzeju "Alija Izetbegović"JU Muzej "Alija Izetbegović" već tradicionalno organizuje svečanu manifestaciju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na kojoj se dodijeljelju zahvalnice i priznanja školama, nastavnicima i učenicima koji su se najviše istakli u interaktivnim muzejskim radionicama.

Učenici naše škole su sa prof. Aličić Lejlom su učestvovali u radionici ovog muzeja. I ove godine, dvije učenice iz naše škole su se našle među nagrađenim učenicima. To su Emina Ćesir, III-4 i Adna Ahmespahić I-5.

1. Mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine


Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti BiH!

Izvedbeni plan i program za realizaciju đačke ekskurzije u školskoj 2015./2016. godini.


Izvedbeni plan i program u PDF formatu.
Numić Azur
21.01.2015. Krečo Meliha, prof.Numić Azur, IV-2
Numić Azur,učenik IV 2 sportskog odjeljenja,je kao uspješan karatista 05.08.2015. godine, u Neumu,položio za crni pojas - 1. dan.

12.09.2015. godine je u Bihaću osvojio 3. mjesto na državnom prvenstvu u kategoriji juniori - borbe do 76 kg.

14.11.2015. godine je osvojio 1. mjesto na kantonalnom prvenstvu u kategoriji juniori - borbe do 76 kg.

Navedenim rezultatima je izborio mjesto u karate reprezentaciji BiH i plasman na balkansko prvenstvo koje je održano u Dubrovniku, Hrvatska, 11 - 13. 12.2015. godine,gdje je izborio ulazak u uži krug vrhunskih balkanskih takmičara, ali na žalost, bez medalje.

Osim toga je, Azur Numić, u svojoj dosadašnjoj bogatoj sportskoj karijeri osvojio brojne medalje na međunarodnim takmičenjima.

Svečanost u povodu obilježavnja rođenja Muhameda a.s. i Isaa a.s.


U četvrtak, 24. decembra 2015. godine u amfitetaru naše škole održana je svečanost u povodu obilježavnaj rođenja Muhameda a.s. i Isaa a.s. Ovu svečanost je priredio profesor vjeronauke Alija Tvrtković uz nesebičnu pomoć naših učenika koji su svi na svoj način dali svoj doprinos.

Pozornicu su vješto osmislili i napravili učenici Redžepagić Sandi, Jašarević Hadis, Račić Mustafa i Edin Biber. Učenice koje su pomogle oko uređenja i pakovanja prigodnih paketića kao i poklona za posjetioce su Selimbegović Samra, Selsebil Karišik, Amra Jelić i Huremović Armina.

U programu je učestvovao Hor "Hazreti Hamza" sa prigodnim ilahijama te naša učenica Zuko Lejla koja je takođe odpjevala tri ilahije a tokom programa posjetioci su mogli vidjeti i kratak video u kojem poznati ljudi govore o Muhamedu a.s. i njegovoj ličnosti. Prije početka i na kraju programa učenjem iz Kur'ana učenika Čosović Suhejb je učionio da se otvore srca svih prisutnih. Program su vodile Karišik Tesnim i Redžović Elma.

Na kraju ovog ljepog programa svim prisutniom obratio se profesor Alija Tvrtković koji se zahvalio direktoru škole na podršci u realizaciji ovog programa a najmlađi su dobili i prigodne paketiće sa slatkišima.

Humanitarni turnir u našoj školi
Humanitarni sportski turnir, 17.12.2015. godine

Pedagogu škole, kordinatoru za rad sa Vijećem učenika obratili su se učenici trećeg razreda Bilić Amar i Krahasanović Sedina koji su imali ideju da se organizuje humanitarna akcija za pomoć dvije mlade mlade djevojke Rožajac Amini kojoj je potrebno za lječenje 70.000 KM i Poljo Sajjri kojoj je potrebno 20.000 KM.

Za ovu humanitarnu akciju naši učenici su imali ideju da se napravi sportski turnir koji bi se održao u našoj školi u Sali za sport i to u odbojci za djevojke, i košarci, nogometu i rukometu za mladiće. Osim naše škole u turniru su učestvovali učenici Gimnazije "Dobrinja" a pridružili su nam se i učenici iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Sve ekipe su plaćale kotizaciju za učešće a učenici su ujedno plaćali i ulaznice za gledanje pojednih utakmica. U prikupljanju novca učestvovali su i profesori kao i pojedini roditelji sa značajnim donacijama.

I ovom priliko se zahvaljujemo Gimnaziji "Dobrinja" koja se odmah odazvala našem pozivu, kao i Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn. Posebnu zahvalnost dugujemo direktorima škola Ahmetspahić Enveru i Šenderović Sejadu kao i profesorima sporta bez kojih ovaj turnir ne bi bio tako uspješno organizovan i to Šivšić Ameli, Ilić Pavki, Bucalović Edinu, oručević Vedranu, Bavčić Šućri, Modronja Admiru i Smailović Adnanu. Naravno, zahvaljujemo se i svim ostalim profesorima na pomoći i podršci.

Na ovom humanitarnom turniru prikupljeno je 1000,00 KM, od čega za RožajacAminu 700,00 KM a za Poljo Sajjru 300,00 KM. Ponosni smo na naše učenike koji su dali sve od sebe da ovaj turnir protekne dobro i da se prikupe ova sredtsva u ovu humanitarnu svrhu.

Srce Pete još uvijek kuca za sve dobre ljude!!!

Trešnjo Samira III-1
20.01.2015.

Rezultati septembar 2015:

Državno prvenstvo 2015.
25m bazen:
50m - prsno: III mjesto 33,81
100m - prsno: II mjesto 1:13,95
200m - prsno: I mjesto 2:40,85
800m - kraul: II mjesto 9:51,72

Četveromeč nacija - Sisak 2015.
100m - prsno: IV mjesto 1:17,51
200m - prsno: IV mjesto 2:47,35

Štafeta 4 x 100m mještovito (državni rekord)

Ilma Kazazić
13.01.2015.Pitztal, Austrija - 2.mjesto juniorsko takmičenje veleslalom
Ilma Kazazić, rođena 26.5.1998. godine u Sarajevu. Učenica je IV razreda JU Pete gimnazije i studentica IT Akademije. Završila je Osnovnu školu "Aleksa Šantić" sa odličnim uspjehom i proglašena PONOSOM GENERACIJE 2012. godine. Uporedo je završila i Osnovnu muzičku školu Ilidža – odsjek klavir.

Od šeste do dvanaeste godine trenirala je ritmičko sportsku gimnastiku u klubu "Olimpik" Sarajevo. Od 2009. godine uključena je i u plivački klub "Novo Sarajevo", a od 2012. je u plivačkom klubu "SPORTINA" . Ilma je članica Skijaškog kluba Ilmer i Saveza udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo i kao uspješna takmičarka u plivanju, kuglanju i skijanju proglašena je pet puta sportašicom godine invalida u konkurenciji kadetkinja, 2008., 2009., 2011., 2012., 2013. godine na Kantonu Sarajevo te i najuspješnijom sportistkinjom invalida Kantona Sarajevo u 2014. godini.

U januaru 2013. godine na takmičenju PRVOG OTVORENOG PRVENSTVA BiH u alpskom skijanju - VELESLALOM LW1, osvajanjem 1. mjesta, postaje PRVAKINJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE.

U januaru 2014. godine IPC ALPINE SKIING Point Rade u Rinn u Austriji osvojila je 6. mjesto. Ilma je učesnica i nosilac zastave na otvaranju i zatvaranju 11. Paraolimpijskih zimskih igara, održanih u Ruskom gradu Sochi od 7. do 16. marta 2014. godine.

Nakon povratka sa Paraolimpijskih zimskih igara, proglašena jednom od najperspektivnijih učesnika na ovim igrama (što je po završetku istih objavljeno na njihovoj oficijelnoj stranici http://www.paralympic.org/news/alpine-skiing-five-future-faces ). Pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta za parolimpijske igre IPC (International Paralympic Committee), učestvuje na svim međunarodnim ski kampovima i takmičenjima.

Od 20. do 22. januara na Staroj planini, u organizaciji Paraolimpijskog komiteta Srbije, održano je Međunarodno takmičenje u skijaškim disciplinama na kojem je Ilma osvojila 5. mjesto.

U periodu od 28 februara - 10 marta učesnica je i Svjetskog prvenstva - IPC Alpine Skiing World Championships koje je održano u Panorami u Kanadi.

17.11.2015. godine u holandskom gradu Landgraff, pod pokroviteljstvom IPC-a (International Paralympic Comitte) odražana IPCAS utrka za juniore - U17 u alpskom skijanju u slalomu za osobe s invaliditetom gdje je ostvarila je veliki rezultat. Zauzela je 2. mjesto i osvojila srebrenu medalju za našu državu.

Ova medalja je ujedno i prva u alpskom skijanju našeg Nacionalnog Paraolimpijskog komiteta BiH. Ilma je učestvovala i u IPCAS utrci za seniore, gdje je u generalnom poretku ostvarila izvanredno 9. mjesto.

Od 11.-13.12.2015. učestvovala je na Nacionalnom prvenstvu Njemačke na Pitztal glečeru u Austriji, gdje je nastupilo je ukupno 124 takmičara iz 24 zemlje. U Youth trkama Ilma je i u veleslalomu i u slalomu osvojila 2.mjesto. U Rinnu u Austriji, 4.-5.1.2016. godine osvojila 1. mjesto za juniore, dok je u konkurenciji seniorskog IPCAS takmičenja zauzela 3. mjesto.

Čolić Berina
13.01.2015.

Čolić Berina je kao vrhunska karatistkinja učestvovala na 22 državna prvenstva za kadete, juniore i U21(karate) u Bihaću. Ona je bila viceprvakinja države. Osvojila je 2. mjesto, a u finalu je izgubila od Delfine Tadić iz Mostara koja je 6 puta bila prvakinja države i treća na evropskom prvenstvu.

Berina, učenica sportskog IV2 odjeljenja, je kao vrhunska karatistkinja u Sarajevu,03.10.2015. godine, na izbornom turniru za Balkansko prvenstvo u kategoriji U21 osvojila treće mjesto. Nakon toga je u Beogradu,17.10.2015.godine, na jednom od jačih turnira na Balkanu na kojem je učestvovalo 15 zemalja u kategoriji za mlade seniorke osvojila ekipno drugo mjesto.

Dragolj Kerim
13.01.2015.

Dragolj Kerim, učenik sportskog IV2 odjeljenja, košarkaš koji ima status perspektivnog sportiste, je 01.10.2015. godine nakon duge vrlo uspješne juniorske karijere potpisao profesionalni ugovor sa prvim timom KK "Bosna Royal".

Kao prvotimac tog košarkaškog tima je učestvovao na turniru "Mirza Delibašić" i igrao protiv ekipa iz vrha evropske seniorske košarke.Želimo mu vrlo uspješnu seniorsku karijeru.

Čirkinagić Anel
12.01.2015.

Čirkinagić Anel, učenik sportskog IV2 odjeljenja, olimpijski sankaš koji ima status perspektivnog sportiste je prvi posljeratni junior koji se kvalifikovao za seniorsku utrku, te je tako osvojio nekoliko bodova za BiH.

Nakon toga je ušao u top 20 juniora sankaša na svijetu. On je oborio državni rekord u Innsbrucku u Austriji i tako je došao na prvo mjesto među svim BiH olimpijskim sankašima. Ušao je u seniorsku sankašku ekipu u sezoni 2015/2016.

Ramić Delila
12.01.2015.

Ramić Delila, učenica sportskog IV2 odjeljenja, taekwondo borac, koja ima status perspektivnog sportiste je na Balkanskom prvenstvu u taekwondo-u u Zrenjaninu koje je održano 05. i 06. 12.2015. osvojila treće mjesto.

Ramić Delila je na međunarodnom turniru mira "Alessandria Peace Tournament" u Alessandriji, Italija, 31.10.2015. osvojila 2. mjesto ekipno.

Sukić Harun
12.01.2015.

Sukić Harun, učenik sportskog IV2 odjeljenja, hrvač koji ima status perspektivnog sportiste BiH, je na Međunarodnom turniru u hrvanju u Beogradu, Republika Srbija, 05.12.2015. godine,između predstavnika 12 zemalja osvojio zlatnu medalju, dok je drugo mjesto osvojio predstavnik Srbije, a treći je bio predstavnik Mađarske.

Sukić Harun je 20.12.2015. godine u Tuzli na šampionatu BiH u hrvanju osvojio prvo mjesto.

Podjela đačkih knjižica
OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE

Obavještavamo učenike da će podjela knjižica biti u ponedeljak, 11. januara 2016. godine po sljedećem rasporedu:
Četvrti razredi: 09:00
Treći razredi: 09:30
Drugi razredi: 10:00
Prvi razredi: 10:30

Nastava u drugom polugodištu počinje 1. februara 2016. godine po rasporedu:
Drugi i četvrti razred - I smjena.
Prvi i treći razred - II smjena.

Svim učenicima želimo sretnu i uspješnu novu 2016. godinu!

Nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće biti realizirana dana 24.12.2015. godine.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo upućen je neuobičajeno veliki broj poziva građana, koji u svojstvu roditelja učenika osnovnih i srednjih škola traže da ministar obustavi nastavu u školama na području Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga.

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglašena je epizoda pripravnosti, koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 03/14).

Iako trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenost zraka nisu povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz treće epizode (epizoda uzbune) u koje spada i mogućnost obustave nastave, Ministarstvo za obrazovanje, obrazovanje, nauku i mlade je odlučilo da nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće biti realizirana dana 24.12.2015. godine.

Razlog za obustavu je podatak da je povećana zagađenost zraka u dužem periodu (prema nekim informacijama najduži u posljednjim decenijama) uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, što se ovim činom pokušava stabilizirati.

O svim promjenama u smislu produženja obustave i slično obrazovne ustanove i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.

Pozivamo sva građane Kantona sarajevo da se pridržavaju mjera propisanih Planom Vlade Kantona Sarajevo za epizodne situacije.

M I N I S T A R

Prof.dr. Elvir Kazazović

Sat kodiranja u našoj školi uz pomoć UNDP


Našoj školi se obratila direktorica Centra za promociju civilnog društva gospođa Aida Daguda. Prijedlog gospođe Dagude je bio da su u našoj školi održi čas kodiranja za učenike. U dogovoru sa gospođom Dagudom, dogovoreno je da se ovaj čas održi 9 decembra a profesor informatike Mirsad Šećerbegović je izabrao da to budu učenici trećeg razreda matamatičko-informatičkog smjera.

Na ovom času, čiji je osnovni cilj bio da se učenici upoznaju sa načinom programiranja igrica, kako bi se što veći broj mladih ljudi ohrabrio i upisao fakultet za kompjuterske nauke, s obzirom da je na tržištu velika potražanja za ovakvim profilom ljudi a učenici se iz straha da neće biti uspješni teško odlučuju za ovaj fakultet.

Času je prisustvovao i direktor UNDP za Bosnu i Hercegovinu gospodin Peter Duffy, koji je zajdno sa gospodinom Arijelom prisustvovao času. Gospodin Duffy se obratio učenicima sa prigodnim govorom i sam je sjeo za računar i okušao se u programiranju koje je uspješno završio.

Čas je cijlo vrijeme vodio naš profesor Mirsad koji je to vrlo uspješno i na sebi svojstven način uradio, sa dozom humora ali i tačnim i preciznim informacijama koje vode do cilja, bez suvišnih podataka .Učenici su na kraju časa ovog dobili certfikate kao mali podsticaj za budući rad!

Čestitamo učenicima koji su za jedan čas savladali ovu temu a posebne čestitke za profesora Mirsada koji je za vrlo kratko vrijeme uspio da animira učenike i da ih nauči!

Naša zahvala pripada gospodinu Peteru Duffy, koji je odvojio svoje vrijeme za posjetu našoj školi, a posebna zahvala za gospođu direktoricu Centra za promociju civilnog društva Aidu Dagudu koja je izabrala našu školu za realizaciju ovog projekta.

Radionice Asocijacije XY


U petak, 11.12.2015. godine započeo je rad volontera Asocijacije XY na radionicama sa učenicima drugih i trećih razreda naše škole.

Volonteri će u svakom odjeljenju drugog i trećegrazreda odraditi po sedam radionica različitog sadržaja od decembra do aprila naredne godine. Ovog petka radionice će održati naši učenici – volonteri Arif Šenderović i Đenis Ajanović.

Nadamo se daće ove prve radionice koje će danas biti održane u odjeljenjima II-6 i III-2 biti uspješne i da će učenici iz ovih radionica naučiti nešto novo o sebi!

Nastavljena saradnja sa JU Kampus


Projekat i saradnja sa JU Kampus i sa njenim vrijednim sarddnicama Sanelom Pekić i Selmom se nastavlja i ove godine. Prvi sastanka se održao 30 novembra gdje su detaljno dogovorene aktivnosti koje će se odvijati ove godine. Sa učenicima Sanela je dogovorila detaljno na satanku sve ono što će učenici koji su educirani raditi ove godine sa drugim odjeljenjima.

Sastanka je prošao u konstruktivnoj i toploj atmosferi oko dogovora za dalji rad. Sve planirane aktivcnosti učenici će raditi u toku drugog polugodišta.

Dan srednjoškolaca u JU Petoj gimnaziji


Već četvrtu godinu, Dan srednjoškolaca se u našoj školi obilježava na način da učenici preuzmu uloge zaposlenika u školi od spremačica, domara, čuvara. profesora, bibliotekara, psihologa, pedagoga, pa do direktora škole.

Ove godine, s obzirom da je u našoj školi obilježavan Dan srednjoškolaca za učenika iz cijelog Kantona Srajevo sportskim turnirom, obilježavanje ovog dana je pomjereno za ponedeljak 23.11.2015. godine. Kao i predhodnih godina učenici su saradošću i velikim zanimanjem preuzeli uloge koje su željeli. Svoj "posao" su tog dana odradili vrlo odgovorno i savjesno, te uz male šale ovaj dan su uspješno priveli kraju.

Predstavljamo vam našu učenicu Ilmu Kazazić


U holandskom gradu Landgraff, pod pokroviteljstvom IPC-a (International Paralympic Comitte) odražana IPCAS utrka za juniore - U17 u alpskom skijanju u slalomu za osobe s invaliditetom. Na ovom velikom takmičenju Bosnu i Hercegovinu predstavljala je državna reprezentativka, Ilma Kazazić, učenica 4-4 odjeljenja naše škole. Mlada takmičarka ostvarila je veliki rezultat i osvojila srebrenu medalju za našu državu. Ova medalja je ujedno i prva u alpskom skijanju našeg Nacionalnog Paraolimpijskog komiteta BiH.

Ilma je 2014. godine predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Paraolimpijskim igrama u Sochiu zajedno sa svojim trenerom Senadom Turkovićem. Na ceremoniji otvaranja i zatvaranja Paraolimpijskih igara u Sochiu, Ilma Kazazić je bila nosilac zastave Bosne i Hercegovine. Već sljedeće godine u januaru ostvarila je veliki rezultat na IPCAS utrci za seniore i zauzela peto mjesto, što joj je omogućilo nastup na velikom takmičenju, Svjetskom kupu koji je održan u Kanadi.

Ilma je nastupala i u IPCAS utrci za seniore, gdje je u generalnom poretku bila jedanaesta, a današnjom utrkom popravila je plasman te ostvarila izvanrednu devetu poziciju.

Čestitka povodom 25. Novembra Dana Državnosti BiH


Svim državljanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti.

Napominjemo da je, shodno školskom kalendaru za 2015./2016. godinu, srijeda 25.11.2015. godine, praznični, odnosno neradni i nenastavni dan.

25. Novembar Dana Državnosti BiH
Ove godine Svečanu akademiju u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine osmislile su profesorica Bosanskog jezika i književnosti Meliha Džananović i profesorica historije Lejla Aličić.

Kao što i dolikuje ovom svečanom danu Akademija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a zatim je počeo program u kojem se smjenjivali učenici koji su govorili o ovom važnom danu za našu državu, te pjesma uz koju su zapjevali svi prisutni. Cijelo vrijeme govor i pjesma su popraćani uz adekvatne slajdove i snimke. Učenici i profesori su vrlo pažljivo pregledali program koje su ove vrijedne profesorice pripremile a koji su izveli učenici prvih razreda i odjeljenja III-3!

Sretan ti rođendan Bosno i Hercegovino!!!

Svjetski Dan srednjoškolaca
Dana 17.11.2015. godine u JU Petoj gimnaziji održao se drugi Kantonalni susreti srednjoškolaca u kojem je učestvovalo 20. škola sa po 15 učenika i to:

1. GIMNAZIJA DOBRINJA
2. SREDNJA ŠKOLA ZA OKOLIŠ I DRVNI DIZAJN
3. ČETVRTA GIMNAZIJA ILIDŽA
4. SREDNJA ZUBOTEHNIČKA ŠKOLA
5. SREDNJA MUZIČKA ŠKOLA
6. MEDICINSKA JEZERO
7. SREDNJA TRGOVAČKA ŠKOLA
8. SREDNJA GRADŽEVINSKO-GEODETSKA ŠKOLA
9. SREDNJA EKONOMSKA ŠKOLA
10. SREDNJA UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA
11. MEDICINSKA BJELAVE
12. GIMNAZIJA OBALA
13. SREDNJOŠKOLSKI CENTAR HADŽIĆI
14. SREDNJOŠKOLSKI CENTAR VOGOŠĆA
15. SREDNJA ŠKOLA GRAFIČKOG DIZAJNA
16. SREDNJA ŠKOLA ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE
17. TREĆA GIMNAZIJA
18. SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA
19. PRVA GIMNAZIJA
20. PETA GIMNAZIJA

Na ovim susretu kao i predhodne godine, održane su igre bez granica: vuča konopca, nošenje loptice u kašikama, zabavni poligon te kviz iz općeg znanja i na kraju odbojka za djevojke u kojoj je naša škola (PETA GIMNAZIJA) odnjela prvo mjesto.

U odbojci su učestvovale sljedeće učenice:
1. MULAOSMANOVIĆ SELMA
2. DELALIĆ ŠEJLA
3. AJANOVIĆ HENA
4. TURČALO AJLA
5. HARAČIĆ LAMIJA
6. ALIĆ AJŠA
7. ALIBAŠIĆ ALMEDINA
8. VALJEVAC ADANA
9. ADROVIĆ NEIRA
10. ZUHRIĆ MEDINA
11. MOTIKA KATARINA
12. VITEŠKIĆ LEJLA

Sudije odbojkaškog meča:
1. BURLOVIĆ DENIS
2. NEDIM ĐEDOVIĆ
3. IMAN GORO


U kvizu su učestvovali sljedeći učenici:
1. AGANOVIĆ BERINA IV5
2. KADRIĆ VEDAD IV4
3. HADŽIĆ DARIO IV6

U igrama bez granica su učestvovali sljedeći učenici:
1. SELIMOVIĆ ALDIN IV1
2. BEĆIRBAŠIĆ AMMAR IV3
3. AHMETAGIĆ ADNAN IV1
4. BREZAC AMINA IV5
5. DŽENIS AJANOVIĆ IV1

U pomoći realizacije projekta pomgli su učenici naše škole (hostese, tim prve pomoći i spremačice):

Hostese:
1. AMELA FEJZIĆ IV3
2. ADNA GAFIĆ IV3
3. ASIJA GAFIĆ IV3
4. MIRZETA BAJIĆ IV5
5. EMA HAMZIĆ IV5
6. DŽENITA KEREŠ IV7
7. ESMA EL-HALABI IV3
8. ANIDA RAŽANICA IV1
9. TEA STANAR IV2
10. SARA ČENANOVIĆ IV6
11. DEA MUMINOVIĆ II1

Tim prve pomoći:
1. ŠKRIJELJ DAMIR IV5
2. LINGO MEDINA IV5

Spremačice:
1. DALILA TERZO IV7
2. AJDIN BEČIROVIĆ IV7
3. UZAHID LAGUMD IV7
4. AMILA ZVIŽDIĆ IV7
5. MAHMUTOVIĆ LEJLA IV5
6. ČELJO EMINA IV5

Naša škola je u finalu igrala sa DOBRINJSKOM GIMNAZIJOM gdje je pedagogica naše škole, Rabija Bosnić, dozvolila da naši učenici podrže naše odbojkašice navijanjem i uz sjajan nastup PETE GIMNAZIJE osvojili smo prvo mjesto. Još jednom čestitamo djevojkama na sjajnoj igri i borbenošću koju su pokazali.

ZAHVALJUJEMO SE I PROFESORIMA SPORTA, POSEBNO ILIĆ PAVKI I BUCALOVIĆ EDINU KOJI SU POMOGLI JER SU DALI NEOPHODNE REKVIZITE DA SE TAKMIČENJE ODRŽI KAKO TREBA.
Education USA Sarajevo
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U okviru sedmice međunarodnog obrazovanja koja je obilježena od 16. do 20. novembra Education USA Sarajevo u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH organizovala je informativnu sesiju u našoj školi. Na ovoj sesiji učenici četvrtih razreda su dobili informacije o mogućnostima međunarodnog obrazovanja sa posebnim osvrtom na obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovu sesiju je održala Sandra Popović. Ovoj sesiji je prisustvovalo oko 60 učenika –maturanata naše škole i sigurni smo da će se jedan broj učenika opredjeliti da nastavi svoje školovanje na drugim univerzitetima izvan Bosne i Hercegovine.

Dobrovoljno darivanje krvi
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao i svake godine u toku jeseni se održava akcija dobrovoljnog davanja krvi za maturante naše škole koji su punoljetni. Prije dolaska Zavoda za transfuziologiju krvi FBiH učenica naše škole Voloder Delina je-- četvrtim razredima obavila animaciju učenika tako što im je objasnila ko može dati krv. Voloder Delina i Hodžić Haris su predhodno završili edukaciju u Zavodu za transfuziologiju krvi o tome ko može dati krv.Tako su učenici naučili da ne mogu dati krv ukoliko su u zadnjih 10 dana pili neke antibiotike i ukoliko su se tetovirali u zadnjih 6 mjeseci. Iz svih odjeljenja se prijavio jedan broj učenika koji je ispunjavao uslove, a njih 39 je darovalo krv.

Sigurni smo da će ova krv nekim ljudima spasiti život ili pomoći da prije ozdrave. Isto tako se nadamo da će akcija darivanja krvi koja će biti u proljeće biti isto tako dobro prihvaćena i da ćže se javiti još veći broj učenika . Provođenje akcije darivanja krvi u našoj školi koordinirala je Rabija Bosnić.

Sastanak Vijeć učenika Kantona Sarajevo
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Po prvi put u našoj školi se održao satanak predstvnika Vijeća učenika iz ciojlog Kantona Sarajevo. Predstavnici/predsjednici Vijeća učenika srednjih škola su dogovarali aktivnosti vezane zarad u ovoj školskoj godini i ujedno se dogovorili oko aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dan srednjoškolaca 17. novembra.

Dogovoreno je dase ova aktivnost kao i prošle godine odvija u našoj školi. Sastankom je predsjedavala predsjednik Vijeća učenika Kantona Sarajevo a ujedno i predsjednica Vijeća učenika JU Pete gimnazije Nasiha Nuhanović.

Kantonalna javna ustanova – Porodično savjetovalište
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U okviru višegodišnje saradnje sa KJU – Porodično savjetovalište ove godine smo se opredijelili za edukaciju roditelja i profesora. Tako je 4. novembra socijalni radnik Javne ustanove- Porodično savjetovalište Mahira Poljak održala predavanje za profesore "Uspješnost dobre komunikacije između učenika i nastavnika".

Ovom predavanju na Nastavničkom vijeću je prisutvovalo veći broj profesora koji su sa zanimanjem pratili ovo predavanje i na kraju i komentarisali zajedno sa g-đom Mahirom Poljak o važnosti uspješne komunikacije i koliko ta komunikacija doprinosi daljem uspješnom odnosu između nastavnika i učenika. Ovo predavanje se održalo 4. novembra 2015. godine.

Djeca rata – djeci mira
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Udruženje boraca _Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo su u sklopu projekta "Dijalog budućnosti" za jedno sa INDP-ijem, UNICEF-om i UNESKO-om te u partnerstvu sa Presjedništvom BiH su organizovali seminar za naše učenike poslje čega je usljedilo i adekvatno predavanje u školi.

Na ovaj seminar i edukaciju koja je trajala pet dana. Uvodni dio edukacije, kao i zvaršni su bili na Bjelašnici u hotelu "Maršal" a dva dana su učenici išli u obilazak Srednjobosankog i Zapadnohercegovačkog kantona. Na ovu edukaciju išle su tri učenice trećeg razreda i to: Samra Selimbegović, Ajla Halilović i Zuko Lejla.

Učenici su imali priliku da čuju od vrlo obrazovanih i profiliranih ljudi ljepa predavanja i radionice, tako da se i na njihovim mladim licima vidjelo zadovoljstvo što su imale priliku da tako nečem prisustvuju.U narednim danima i ostali učenici su imali priliku da prisustvuju jednom kraćem predavanju i prezentaciji ovog udrženja u našoj školi. Ovo predavanje je vodila marija Šerić, direktor fondacije "krila nade", Krstanović Renata , koordinator projekta uz podršku dobrovoljnih boraca iz rata period 1992.-1995.

Nadamo se da će ovakvi susreti mldih i živa riječ osoba koje su svoju mladost dali za više ciljeve, koristiti i daće se svi nesporazumi u budućnosti rješavati za pregovaračkim stolom, u miru i ljubavi!!!

Predstavljamo vam Damira Zolotu, najmlađeg psihologa profilera u Evropi
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Našu školu je posjetio bivši učenik, najmlađi psiholog-profiler, Damir Zolota. Damir je održao četiri predavanja na kojima je više odjeljenja trećih i četvrtih razreda. Na tim predavanjima je Damir objasnio osnove svoje struke i kupio pažnju velikog broja učenika.

Mnogi učenici su i poslije predavanja ostali da razgovaraju sa Damirom o "čitanju" crta lica, neverbalnoj komunikaciji i drugim zanimljivostima koje nosi ovo područije psihologije. Ponosni smo što je naš učenik vrlo uspješan u svom zanimanju i naravno da mu želimo puno uspjeha u daljem radu.

Gimnazijada 19.-21. oktobra 2015.godine
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao i svake godine učenici naše škole su učestvovali na Gimnazijadi i takmičili se u košarci, odbojci i stolnom tenisu. Najuspješniji ovaj put su bile ekipe muške i ženske košarkaške ekipe koji su osvojili zapažene rezultate tako da su mladići u sastavu:
Mašić Ali
Halilović Asmer
Šabeta Faruk
Bačvić Emir
Džedović Nedim
Mešić Eldin
Nurković Dino
Alagić Esad
Suljović Emir
Barukčija Amar
Mekić Adi
Ljutović Samir
Dragolj Kerim
Osvojili drugo (II) mjesto,

a djevojke u sastavu:
Valjevčić Mirela
Đedović Asja
Brezac Amina
Halilović Mirela
Moco Vildana
Sumeja Kolar
Delić Arnela
Minea Bećirović
Su osvojile prvo (I) mjesto.

Isto tako vrlo uspješno su nas predstavile članice stolno teniske ekipe u sastavu:
Anesa Gušo, Šehić Elda i Alić Ajša koje su osvojile drugo (II) mjesto. U Ukupnom plasmanu Peta gimnazija je zauzala drugo (II) mjesto te ovom prilikom čestitamo profesoru Bucalović Edinu, Požek Janu, a posebne zasluge profesoru Vedranu Oručeviću čije su obje ekipe i košarkašica i košarkaša osvojile prvo, odnosno drugo mjesto.

Učenici učenicima


Od 16. do 23. oktobra 2015. godine u našoj školi se svaki dan održavala prodaja različitih proizvoda kao što su kolači, uštipci, sokovi, kafa i voće.

Na poziv Vijeća učenika nažalost nisu se odazvala sva odjeljenja, ali s obzirom da je ovo prva godina u kojoj je ovaj projekat održan može se reći da su ga učenici ipak rado prihvatili. Novac od prodaje prikupljenih domaćih proizvoda će biti utrošen na pomoć nekim osobama u stanju socijalne ili zdravstvene potrebe ili za odlazak na ekskurziju učenika koji ne mogu to sebi da priušte.

Ovaj put su svoj doprinos dala sljedeća odjeljenja : I-5 , II-3, II-4, III-4, III-2 i IV-7. Pored toga što su učenici bili vrijedni ujedno su se i zabavili i zbližili se sa drugim učenicima.

Još jedan uspjeh Teatra Pet
Adnan Čehić, IV-1

Hadžićki filmski festival je festival amaterskih filmova na kojem mladi imaju priliku da pokažu svoj talenat i osvoje vrijedne nagrade. Pored takmičenja u oblasti filma, ove godine je uvedena i jednu novinu, a to je takmičenje u fotografiji.

Naša škola je učestvovala sa 5 filmova u 3 kategorije i to dokumentarni filmovi "Holding hands" i "Brave enough to live in Sarajevo" igrani filmovi "Niko nije savršen" i "Ti si sav moj bol" te animirnani film "Wheat Field". Učestvovali smo i u takmičenju za najbolju fotografiju gdje smo sa 13 fotografija Tesnim Karišik dostojno se predstavili.

Ovaj festival je bio ove godine izuzetno uspiješan za Petu gimnaziju. Prvo mjesto u kategoriji dokumentarnog film osvojio je film "Holding hands". Film "Niko nije savršen" u kategoriji igranog filma osvojio je drugo mjesto a istu poziciju je osvojio animirani film "Wheat Field".

Na ovaj festival su išli učenici Mandžić Katarina, Tesnim Karišik, Lamija Lagumdžija i Zahid Lagumdžić uz pratnju profesora Elvira Dugalića. Učenicima i profesoru čestitamo na postignutom uspjehu i nadamo se da će i na sljedećem HFF biti isto tako nagrađeni. Festival je održan 21. Oktobra.

Humanitarna akcija
Adnan Čehić, IV-1

Učenici naše škole, kao i svake godine se odazivaju pozivu za humanitarnu akciju. Ove godine su učenice Nejla Alibašić iz III1 i Anida Ražanica iz IV1 su prikupljale pomoć za načeg sugradžanina Seada Kurtovića koji je obolio od preleukiemijskog sindroma MDS REAB. Zahvaljujući svim učenicima naše škole prikupljeno je 404,00 KM.

Nadamo se da će ovaj novac biti od pomoći Seadu Kurtoviću a isto tako se nadamo da ovo neće biti zadnja humanitarna akcija u kojoj su učestvovali naši učenici.

U ime Seada Kurtovića, HVALA IM.

Johnson & Johnson


Naša škola već niz godina uspješno sarađuje sa organizacijom Johnson & Johnson koja za učenice naše škole organizuje prigodna edukativna predavanja u sklopu projekta "Školski profesionalni program" Cilj projekta je poboljšanje zdravstvenog obrazovanja djevojaka tokom adolescencije, ali i sveopćeg podizanja svijesti o potrebi održavanja intimne kao i lične higijene, koja doprinosi zdravlju djevojaka i njihovom pravilnom razvoju.

Djevojke su dobile mogućnost da se blagovremeno upoznaju sa osnovnim konceptom reproduktivnog zdravlja, što ih čini spremnijim za budućnost. Ova edukacija je korisna i za osvješćivanje mladih djevojaka o donošenju pravilnih odluka za svoju budućnost.

Kao i ranijih godina, koordinator ovog projekta je Jasna Tafro, tehnička saradnica Iskra Tafro a predavanje su održale doktorice Fahira Zvizdić i Jadranka Šarić. Predavanje je održano za učenice četvrtog razreda i trećeg i to u tri navrata, kako bi ovo korisnu edukaciju čule sve učenice.

Jesenji kros


Jesenji kros je ove godine održan 7 oktobra. Kao i svake godine učenici naše škole učestvuju na ovom Krosu i osvajaju zapažene rezultate. Ove godine su naši učenici osvojili II mjesto u ukupnom plasmanu, što je za svaku pohvalau svim učenicima ovogodišnjeg Jesenjeg krosa. Voditelj atletke sekcije prof. šućro Bavčić je kao i svke godine izabrao kvalitetnu ekipu učenika koja nas je predstavljala na ovogodišnjem takmičenju.

Svim atletičarim i sportistima želimo i dalje uspjeha u radu i osvajanje dobrih mjesta na ovom i sličnim drugim takmičenjima.

Svjetski Dan nastavnika


Ove godine profesori naše škole su svečano obilježili Svjetski Dan nastavnika, 5. oktobar! Po nastavnom kalendaru ovaj dan je radni ali nije nastavni, tako da je Sindikalna organizacija Pete gimnazije odlučila da ove godine ovaj dan profesori odu na svečani ručak. Ovaj svečani ručak je bio zakazan u restoranu u Konjicu, gdje su profesori uz ljepo druženje, bogatu trpezu i ugodnu i veselu muziku proveli vrijeme. U istom restoranu još dvije škole su svečano obilježavale ovaj dan tako da su skopljena i nova prijateljstva i poznanastva sa ljudima iz iste struke.

U svakom slučaju, svi prisutni su u svoje sjećanje upisali još jedan ljep dan u svom životu provedan u ljepom okruženju i prijateljskom druženju!!!

Asocijacija XY
Rabija Bosnić, pedagog - psiholog

S obzirom da je naša škola prihvatila ponudu Asocijacije XY da se u naredne dvije školske godine realizuje program "Budi Muško", aktivisti ove organizacije su došli u školu kako bi prikupili još simatizera za ovaj projekat Aktivisti ove organizacije su još jednom u našoj školi drugog oktobra obavili animaciju učenika kako bi se što veći broj mladih uključio u rad. U narednom periodu započet će se sa radionicama za učenike drugih i trećih razreda.

Koordinator za našu školu za ovaj projekat je pedagog - psiholog Rabija Bosnić.

Ispraćaj naše Hajre Kerken u penziju
Rabija Bosnić, pedagog - psiholog

Ove godine se napunilo punih dvadeset godina kako je naša Hajrija Kerken počela da radi u našoj školi.

Ako me pitate po čemu je bila prepoznatljiva, ima vam šta i reći. Da li po zvonkom i glasnom smijehu, brizi za svako dijete, čistim učionicam koje je ostavljala poslje završene druge smjene, prijatnom ophođenju sa svakim zaposenikom, sa svojim radnim koleginicama. Po svemu tome, poznata je naša Hajra, i još po mnogo čemu, po ljudskosti, blagosti, strpljenju i kad joj je najteže bilo, nesebičnosti i pored života koji je nije mazio.

Svu djecu je voljala i nikada nije dolazila u konflikt sa njima, a da o ostalim uposlnicima i ne govorim. Zato eto, dočekala je taj dan i odlazak u penziju .... Za mene je to bio tužan dan, ali eto neka našoj Hajri bude sretan, neka dočeka u zdravlju puno penzija i neka joj Nafaka dolazi i sa drugih strana jer ona to zaslužuje!!!

Sretno ti bilo naša Hajro i neka ti ovaj skromni poklon od uposlenika donese radost i skrati penzionerske dane!

Stret ball turnir
Rabija Bosnić, pedagog - psiholog

Ove godine Street ball turnir se održao 16. septembra i prvo je sportsko takmičenje u ovoj školskoj godini.

Voditelj Košarkaše sekcije prof. Vedran Oručević je izabrao ekipu u sastavu: Halilović Asmer, Đedović Nedim, Suljović Emir, Mešić Eldin, Demir Hamza i Mekić Adi. Ova mala i odabrana ekipa se upješno takmičila i uspjela da izbori drugo mjesto.

Čestitamo našim košarkašima i želimo jošđ mnopgo uspjeha u daljim ovakvim i sličnim takmičenjima.

Zapisnik komisije za izbor zaposlenika


Obavijest o aktivnostima u Fondaciji Krila nade


DRAGI UČENICI, RODITELJI I NASTAVNICI

OVIM PUTEM VAS OBAVJEŠTAVAMO DA AKTIVNOSTI U FONDACIJI KRILA NADE (KURS NJEMAČKOG I ENGLESKOG, INSTRUKCIJE, POMOĆ U UČENJU I SAVLADAVANJU ŠKOLSKOG GRADIVA, POČINJU 03.10.2015. (SUBOTA) GODINE ZA ŠKOLSKU 2015/2016. GODINU.
OSNOVNA ŠKOLA 10h
I i II RAZRED SREDNJE ŠKOLE 12h
III i IV RAZRED SREDNJE ŠKOLE 14h.

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE NAZOVITE NA BROJ TELEFONA: 033/ 650- 715 ILI PISITE NA EMAIL: wohbh@bih.net.ba; info@wings-of-hope.ba; ILI DODJITE NA ADRESU DR.MUSTAFE DENIŠLIĆA 8.
Konkurs za upis vanrednih učenika u školskoj 2015./2016. godini


Početak školske 2015./2016. godine


Obavještenje za učenike Pete gimnazije

Obavještavaju se učenici Pete gimnazije da nastava počinje u utorak, 01.09.2015.godine prema slijedećoj satnici:
09:00 sati – učenici drugih razreda
10:00 sati – učenici trećih razreda
11:00 sati - učenici četvrtih razreda
12:00 sati - učenici prvih razreda

UČENICI PRVIH I DRUGIH RAZREDA TREBA DA DOSTAVE PRVI DAN ŠKOLE POTVRDU ZA GRAS sa slikom RAZREDNIKU (Kupuju se u Gras-ovim poslovnicama), kako bi škola izvršila ovjeru u što kraćem roku a učenici regulisali izdavanje iskaznice.

UČENICI TREĆIH I ČETVRTIH RAZREDA ovjeru Gras potvrda mogu regulisati tokom septembra mjeseca.

Potvrde za zdravstveno, dječiji dodatak, porodičnu penziju i dr. svi učenici će evidentirati na posebnom obrazcu preko razrednika.

Raspored polaganja popravnih ispita na kraju školske 2014./2015. godine


Preliminarna rang lista primljenih učenika u drugom upisnom roku


Prvih šest učenika sa preliminarne rang liste je primljeno u sportsko izborno područje, zaključno sa Nuredinovski (Bajram) Sarom.

Za ostale učenike koji su ispunili uslov za upis u sportski smjer podnijeli smo zahtjev Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za odobrenje formiranja trećeg odjeljanja sportskog smjera.

Rang liste upisanih učenika u I razred JU Pete gimnazije zaključena s 10.07.2015. godine


Podjela svjedočanstava za učenike I, II i III razreda


Podjela svjedočanstava za učenike I, II i III razreda JU Pete gimnazije, održat će se u utorak, 30.06.2015. godine.

I razred u 10:00 sati
II razred u 11:00 sati
III razred u 12:00 sati

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola


Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2014./2015. godini
Konkurs za upis u PRVI razred srednjih škola u školskoj 2014./2015. godini traje od 19. juna do 03. jula 2014. godine.
Kandidati koji konkurišu u umjetničke škole, odnosno u gimnaziju – sportsko izborno područje polažu prijemni ispit, odnosno test fizičke sposobnosti.
Kandidati koji konkurišu u ostale srednje škole ne polažu prijemni ispit.

Prijem dokumenata je od 09:00 do 14:00 sati
OBAVIJEST: PRIJEMNI ISPIT IZ SPORTA I PROVJERA PSIHOFIZIČKIH SPOSOBNOSTI
DIREKTOR, SEJAD ŠENDEROVIĆ

PRIJEMNI ISPIT IZ SPORTA I PROVJERA PSIHOFIZIČKIH SPOSOBNOSTI UČENIKA KOJI ŽELE UPISATI SPORTSKO IZBORNO PODRUČJE ĆE BITI ODRŽAN PO SLJEDEĆEM RASPOREDU:
30.06.2015. GODINE
U 09:00 SATI PROVJERA TESTA IZ PLIVANJA (Hotel Hollywood, ul. Dr. Pintola 23. – Ilidža)
U 12:00 PROVJERA TESTA PSIHOFIZIČKIH SPOSOBNOSTI (DVORANA PETA GIMNAZIJE)

03.07.2015. GODINE
U 09:00 SATI PROVJERA TESTA IZ PLIVANJA (Hotel Hollywood, ul. Dr. Pintola 23. – Ilidža)
U 12:00 PROVJERA TESTA PSIHOFIZIČKIH SPOSOBNOSTI (DVORANA PETA GIMNAZIJE)

UČENICI KOJI ĆE POLAGATI TEST PLIVANJA I TEST IZ PSIHOFIZIČKIH SPOSOBNOSTI TREBAJU SLJEDEĆE:
ZA BAZEN: Uplata na recepciji hotela 4KM (četiri konvertibilne marke). Obavezna kapa za plivanje, kupaći kostim i papuče za bazen
PRILIKOM PREDAJE DOKUMENATA UČENICI TREBAJU PRILOŽITI I LJEKARSKO OPRAVDANJE IZDATO OD STRANE ZAVODA ZA SPORTSKU MEDICINU (Adresa: Patriotske lige broj 36. 71000 Sarajevo)
Podjela diploma za maturante JU Pete gimnazije


Podjela diploma za maturante JU Pete gimnazije, održat će se u utorak, 23.06.2015. godine u 10:00 sati u prostorijama škole.

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studij


Meturantima naše škole se ove godine po prvi put predstavio i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. U holu naše škole studentice završne godine su postavile štand a brojni učenici su prilazili i intresovačli se za način studiranja, smjerove kao i uslove prijemnog ispita.

Sigurni smo da će neki naši učenici izabrati baš ovaj fakultet.

Ogledni čas iz arapskog jezika


Ove godine profesori stranih jezika su oragnizovali mnogo oglednih i uglednih časova, a jedan od takvih časova je osmislila i uradila profesor arapskog jezika Ahmetagić Semka. Iako su se učenici sa ovim jezikom susreli prvi put u trećem razredu, može se vidjeti koliko su uspjeli da ga savladaju i sa koliko ljubavi učestvuju u njegovoj realizaciji.

Profesorica Semka je učinila sve u proteklom periodu da učenici savladaju što više gradiva, a njena ljubav prema ovom jeziku je očita i prenosi se i na učenike.čas je bio izuzetno zanimljiv i pored toga što nije bilo mogućnosti za jaču tehnilku potporu. Ovaj zanimljivi jezik daje upravo snagu i mogućnost da učenici budu cijelo vrijeme aktivni i vrlo pažljivi.

Nadamo se da će uvijek biti učenika koji će biti zaintresovani da nauče ovaj jezik.

Radionice "Kampusa-a"


Sve ono što su učenici naučili na radionicama u organizaciji stručnjaka iz Kampus-a prenejli su svojim vršnjacima prvih i drugih razreda.

Svaki razred je odslušao četiri radionice na teme, Slobodno vrijeme, Komunikacija, Nasilje i Ljubav. Nije bilo jednostavno ponekad ovim mladim ljudima da urade radionicu potpuno onako kako su je zamislili ali poslje svake radionice njihovo zadovoljstvo je bilo sve veće i osjećali su kako su uspješniji u tome.

Kamus je nastavio sa dodatnom edukacijom za ove mlade ljude i nadamo se da će to biti od koristi i njima i učenicima kojima će u nastavku držati slične radionice. U svakom slučaju čestitamo svim vrijednim učenicima koji su dali svoj doprinos i odvojili svoje slobodno vrijeme za ovu aktivnost.

Prezentacija smjerova učenicima drugih razreda


Na kraju drugog razreda učenici drugog razreda su u obavezi da odaberu jedan od ponuđenih smjerova i to: administrativni, društveni, jezički, matematičko-informatički i prirodni smjer. Ove godine zajedno sa pedagogom škole učenici četvrtog razreda su prezentirali smjerove i iz prve ruke učenicima govorili o svojim iskustvima, prednostima i nedostacima svakog smjera. U ovoj prezentaciji su zajedno sa pedagogom učestvovali učenici: Mona Nemer, Mia Marković, Arnela Memić i Ajdin Velić.

Učenici drugih razreda su pažljivo slušali njihova izlaganja i vrlo uspješno su izabrali smjer koji žele da pohađaju, nastojeći da usklade svoja intresovanja sa onim što će učiti u narednom periodu.

Svim učenicima želimo sretan nastavak školovanja na izabranim smjerovima, da povećaju svoje znanje, budu dobri, uspješni i sretni ljudi!!!

Ekonomski fakultet, Sarajevo


Pored samofinansirajućih fakulteta, svake godine za prezentaciju se prijavi i Ekonomski fakultet iz Sarajeva.

Ove godine našim učenicima koji su bili vrlo zaintresovani da čiju sve o ovom fakultetu, ovaj fakultet je predstavila naša bivša učenica sada uposlenica Ekonomskog fakulteta Anesa Vilić.

Učenici su vrlo pažljivo odslušali ovu prezentaciju, postavljali su mnogobrojna pitanja dajući do znanja da ih intresuje sve o ovoj visokoškolskoj ustanovi. Na sva pitanja su dobili odgovor kao i informaciju da i dalje takva i slična pitanja mogu postavljati na odgovarajuće adrese. Nadamo se da će mnogi učenici biti u idućoj godini upravo studenti tog fakulteta!

Prezentacija SSST & FASTO


Prezentacije raznih fakulteta su organizovane do zadnjeg radnog dana maturanata. Mada su se učenici već odlučili na koji fakultet žele da se upišu ipak su odlučili da čuju i ove prezentacije i da možda i promjene mišljenje.

Tako su bili u prilici da čuju prezentaciju SSST fakulteta ili poznatijeg kao Ganićev fakultet. vrlo ljepu prezentaciju su učenici imali čuti od predstavnika ovog fakulteta gdje im je objašnjeno na koji način, i kako se upisati na fakultet, koji smjer mogu pohađati, kako napredovati kao i cijene za pojedine smjerove. Učenicima je podjeljen vrlo zanimljiv propagandni materijal.

Prezentacija Fakulteta za sport i tjeleni odgoj je prvi put ove godine bila u našoj školi. S obzirom da imamo učenike sportskog smjera i da većina učenika baš sa ovog smjera želi otići na ovaj fakultet vrlo rado smo prihvatili njihovu prezentaciju iako su se kasno javili. Ipak dosta učenika je prisustvovalo ovoj prezentacijii za neke od njih je ova prezentacija bila prekretnica jer su na njoj odlučili da će ovo biti fakultet koji će upisati. Budućim studentima, ovog fakulteta, možda profesorima, sportistima, neka je sretno!!!

Djeca su stubovi svijeta


Projekat u organizaciji NVO "Djeca su stubovi svijeta" koji se proveo u našoj školi sa učenicima trećeg i četvrtog razreda , gdje su učenici pokazali svoje intresovanje i znanje za sprejčavanje korupcije u našem društvu je okončana i dodjelom Zahvalnice i potpisivanjem povelje.

Zahvalnicu našoj školi je direktoru škole mr. Sejadu Šenderoviću uručila gospođa Fatima Hukić.

Razrednici četvrtih razreda


Kroz četiri godine školovanja učenici dobro upoznaju svoje razrednike, bilo da su im sve četiri godine bili razrednici bilo da su im bili razrednici dvije godine ali su im bili predavači, učitelji, roditelji, savjetnici, oni koji kore, pohvaljuju, upućuju, oni koji se brinu za njih.

To su ljudi koji su im poklanjali svoje vrijeme, svoju energiju, znanje, koji su bili nesebični, mirni is taloženi onda kada je trebalo, strogi i odmjereni a isto tako puni brige i razumjevanja kada bi učenik imao problema. Razrednik je osoba kojoj se možeš povjeriti, koji će ti pomoći i zato je došao i dan kada se učenici zahvale sa poštovanjem i ljubavlju svojim razrednicima jer oni odleze dalje i ostavljaju bezbroj uspomena ljepih među ovim zidovima, ostavljaju svoje maldsoti, ljubavi, svoje odrastenje.

Neće to nikada zaboraviti i sve što žele da i njihovi razrednici pamte njih, po dobru, da ih se sjećaju. tako su i učinili učenici IV-7 kada su priredili iznenađenje svojoj razrednici prof. engleskog jezika Nadini Dilberović i učenici IV-4 svom razredniku, profesoru informatike Mirsadu Šećerbegoviću.

To su male pažnje velikih maturanata koje će njihovi profesori uvijek pamtiti!!!

Matursko veče


Matursko veče je ove godine održano u hotelu Holiday, 29 maja 2015 godine. Ovoj maturskoj večeri je prisustvovalo 164 maturanta, sa svojim razrednicima i profesorima.

Uz ljepu muziku, prijatnu atmosveru učenici su uz pjesmu, ples i ljepo druženje proveli ovu noć. U svakom slučaju ovo je noć za pamćenje mnogim učenicima. To je bila noć kada su djevojke dobile priliku da zasjaju u punom sjaju. Zaista je bilo preljepo gledati ih kako su ljepo, dostojanstvano i svečano uljepšale ovu noć. Teško bi bilo reći ko je bio najjljepši i nismo to, mi prisutni profesori ni pokušavali. Svaki mladić, svaka djevojka je bila originalna na svoj jedinstveni način.

Pjesma za pjesmom, ples za plesom i noć je brzo prošla ! Neka je sretno Maturantima Pete !!! Neka dožive još mnogo ljepih noći kao što je bila ova !!!

Nasiha i Andrea


Na kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika drugo mjesto je osvojila učenica nasiha Nuhanović. U ponedeljak 1. juna dobila je zasluženu plaketu i sudjelovala je svečanoj dodjeli koju je organizovalo Ministrstvo obrazovanja i nauke kantona Sarajevo.

Još jednom čestitamo Nasihi i Andrei i želimo još mnogo uspjeha u radu.

Posjeta delegacije Odjela za obrazovanje Američke ambasade u Sarajevu
Meliha Krečo, prof.

15. maja 2015. godine našu školu je posjetila delegacija profesora nekoliko američkih univerziteta a u organizaciji Odjela za obrazovanje Američke ambasade u Sarajevu. Uvaženi profesori, Holly McCathren, Rendall McCathren, Mary Kamman, Susan Feinberg i Harvey Feinberg sa univerziteta iz Tenesija, Kentakija itd. su velikom broju zainteresovanih učenika naše škole održali prezentaciju američkog obrazovnog sistema i naćina na koji i naši učenici mogu postati dio te obrazovne strukture.

U veoma korisnom i zanimljivom razgovoru smo svi proveli ovo vrijeme druženja. Podijeljen je veliki broj promotivnih materijala. Profesori su posebno naglasili činjenicu da oni učenici koji postižu dobre rezultate u sportu kao i oni koji su angažovani u vannastavnim aktivnostima ili su uključeni u rad nekih od asocijacija imaju velike šanse dobivanja američkih stipendija. Naravno da je preduslov svega veoma dobar uspjeh u redovnoj nastavi u školi. Veliki broj naših učenika je pokazao interes za apliciranje na američke univerzitete. Svim zainteresovanim želimo puno sreće u dobivanju stipendija!

Raspored polaganja maturskih ispita školska 2014./2015. godina


Raspored polaganja popravnih ispita za učenike IV razreda, majski rok


Književno druženje Sarajevo, ljubavi moja


“Na slovo s – stih, stih na slovo s – Sarajevo; Sarajevo, ljubavi moja!” - naslov je književnog druženja održanog u petak, 8. maja 2015.godine, u amfiteatru naše škole. Pod mentorstvom profesorica BHS jezika i književnosti, Adise Bećirović i Sabire Bećirović, program su izveli učenici III3, III5 i I6 odjeljenja. Druženje je započelo pjesmom K.Montena Sarajevo, ljubavi moja, a nastavljeno je kazivanjem tekstova iz proze i poezije koji su posvećeni Sarajevu, pjevanjem sevdalinki te izvođenjem odlomka iz čuvene bošnjačke balade “Hasanaginica”.

Voditeljskom dvojcu, Zeba Hani i Kadić Edinu, mogli bi pozavidjeti i profesionalni voditelji, kao i kompletnom timu učenika na izuzetnoj večeri, atmosferi i brižno osmišljenoj, temi prilagođenoj i originalnoj scenografiji. Reakcije prisutnih profesora bile su veoma pozitivne, a učesnici književnog druženja nagrađeni su brojnim komplimentima.

Junski ispitni rok za vanredne učenike u školskoj 2014./2015. godini


XIII Kantonalno takmičenje iz engleskog jezika
Krečo Meliha, prof.

XIII Kantonalno takmičenje iz engleskog jezika za srednje škole je održano 24. aprila 2015. godine sa početkom u 9. 00 sati u prostorijama Centra za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija, ObalaKulina bana br. 3.

Na ovo takmičenje je 31 škola iz našeg kantona delegirala po 1 učenika koji je prethodno pobijedio na školskom takmičenju. Učenica naše škole , NUHANOVIĆ NASIHA , je osvojila 2. Mjesto na Kantonalnom takmičenju. Maksimalan broj bodova je bio 100. Najveći broj bodova koji je osvojen na takmičenju je bio 90, a naša predstavnica je osvojila 89. Čestitamo!

Naši učenici na izložbi u Vijećnici
Bećirović Sabira, prof Bosanskog jezik i književnost

U ponedjeljak, 20. 4. 2015.godine, u sarajevskoj Vijećnici je na 119. godišnjicu zvaničnog otvorenja te sarajevske ljepotice, otvorena izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja Sarajeva pod naslovom "Sarajevo birvaktile". Izložba vraća posjetioce u vrijeme s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Izložena vrijedna djela potpisali su ugledni autori, među kojima su i Gabrijel Jurkić, Špiro Bocarić, Karlo Mijić, Ismet Mujezinović, Petar Tiješić, Vojo Hadžidamjanović, Danijel Kabiljo, Roman Petrović, Petar Šain i Đoko Mazalović.

Učenici naše škole su, u pratnji profesorica Turkmanović Muzehere i Bećirović Sabire, posjetili izložbu, uživajući u toj jedinstvenoj prilici da se na sat-dva vrate u stari vakat,osjete dašak prošlih vremena u jedinstvenom ambijentu Vijećnice. Sasvim je sigurno da su naši učenici sa izložbe ponijeli samo najljepše utiske, sudeći prema interesu koji su pokazali za izložena umjetnička djela, ali i za historijat same Vijećnice.

Svjetski dan knjige i autorskih prava
Bećirović Sabira, prof Bosanskog jezik i književnost

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23.aprila svake godine, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. godine umrli pisci Servantes i Šekspir. Sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na taj dan.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Ovaj značajan datum obilježen je i u našoj školi. Učenici I-6 odjeljenja su, sa svojom profesoricom BHS jezika i književnosti, pripremili, uradili i u školskom holu izložili simboličan plakat posvećen knjizi, čitanju, znanju.

Tim povodom, učenici naše škole su, u pratnji svojih profesora, posjetili Međunarodni sajam knjiga, kao i Bijenale knjige u Sarajevu, u periodu od 22.4. do 27.4.2015.godine.

Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom
Bećirović Sabira, prof Bosanskog jezik i književnost

Na manifestaciji “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”, koja se održava jedanaesti put zaredom u Goraždu, prvi put je učestvovala i naša škola. Predstavljali su je sljedeći učenici:

1. Amila Nedžibović
2. Lamija Haračić
3. Nejra Pačo
4. Vedad Kadrić

Svi su učenici III-4 odjeljenja, a u Goražde su putovali 24.4.2015.godine, u pratnji profesorice BHS jezika i književnosti, Sabire Bećirović. Uprkos poteškoćama koje su ih povremeno čekale, s obzirom na činjenicu da su se prvi put našli na ovoj manifestaciji, naši vrijedni đaci nose izuzetno lijepe utiske iz grada na Drini.

Amila, Vedad, Nejra i Lamija su, kao uslov za učešće na takmičenju, sa sobom ponijeli portfolio o liku i djelu Isaka Samokovlije. Naslovili su ga simbolično, baš kao i Samokovlija svoju čuvenu pripovijetku: “Od proljeća do proljeća”. Za motiv proljetnog behara zaslužne su učenice Hana Zeba i Lamija Mujezinović, III-3.

DJECA SU STUBOVI SVIJETA
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Tokom marta mjeseca započela je implementacija projekta "Etika u filozofiji življenja-stop korupciji". Na ovu temu je održana radionica posebno sa učenicima četvrtog razreda. Na ovoj radionici koja je održana 2. aprila prisustvovalao je 26 učenika koji su bili vrlo aktivni i pokazali su veliko zanimanje za ovu temu. Tokom časa razgovaralo se o uzrocima korupcije prilikom zapošljavanja, njihovom stavu o ovom problemu te eventualnim prijedlozima kako korupciju spriječiti ili je barem ublažiti.

U narednom periodu učenici će prisustvovati debati u Općini Novi Grad, gdje će se izabrati učenici za odlazak u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine kako bi tamo iznjeli svoje priojedloge i mišljenja u vezi ovako važnog problema koji je prisutan u našem društvu.

Radionicu u našoj školi vodila je pedagog - psiholog škole Rabija Bosnić.

Civitas školsko takmičenje
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Školsko takmičenje iz Projekta "Građanin", osposobljavanja učenika da se nauče definisati problem, sagledati koji su aspekti tog problema, na koji način je da sada rješavan i kakve su mogućnosti za njegovo potpuno rješenje, održano je 1. aprila 2015 godine.

Učenike za ovo takmičenje je pripremao prof. Zulović Islam, koji je zajedno sa pedagogom škole Rabijom Bosnić bio član žirija koji je izabrao najuspješniju ekipu koja će se takmičiti na Općinskom takmičenju. U samom takmičenju učestvovale su četiri ekipe: ekipa odjeljenja 3-2 sa temom "Problem finansiranja mladih sportista u Bosni i Hercegovini", odjeljenje 3-4 "Klađenje – ovisnost ili zabava", 3-5 "Inkluzija " i odjeljenje 3-6 "Problem pasa lutalica ".

Po mišljenju prof. Bosnić i prof. Zulovića najuspješnija ekipa je bila ekipa 3-4 sa temom "Klađenje –ovisnost ili zabava" Ova grupa učenika je obradila temu sa više aspekata, intervjuisala brojne učenike i profesore te obavila anketiranje. Njihov nastup je bio siguran, otvoren i učenici se nisu služili zabilješkama dok su prezentirali ono o čemu su govorili.Ono na čemu bi trebali da dodatno porade je plan kako rješiti problem, kako bi se što manji broj učenika kladio i na taj način sticao materijalna sredstva.

Ogledni čas iz Njemačkog jezika
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U ponedjeljak, 30 marta ove godine profesorica njemačkog jezika Mašić Lamija je zajedno sa učenicima 3-3 razreda jezičkog smjera i učenicima 2-4 odjeljenja DSD programa održala ogledni čas pod nazivom "24 stunden in Deutschland" / "24 sata u Njemačkoj". Času su prisustvovali učenici iz drugih odjeljanja kao i kolege profesori njemačkog i engleskog jezika. Čas je bio vrlo kreativan, učenici su pokazali zavidan nivo znanja njemačkog jezika i svi su dali svoj doprinos tom času.

Čestitamo prof. Lamiji kao i učenicima 3-3 i 2-4 odjeljanj i nadamo se da će i u budućnosti imati još ideja i kreativnosti za ovakav rad!!!

Dobrovoljno darivanje krvi
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Federalni zavod za transfuziju krvi je i ovog proljeća u saradnji sa Crvenim križem Općine Novi Grad organizovao dobrovoljno davanje krvi u našoj školi za učenike i profesore koji žele dati ovu najjdragocjeniju tečnost.Kao i svaki put učenici su animirani od strane njihove medicinske sestre i ovaj put se javio veliki broj učenika koji su mogli dati krv.

Od prijavljenih 49 krv je dalo 36 učenika. Sigurnio smo da će ova humanitarna akcija naći svoje korisnike i da će krv koju su učenici dali spasiti mnoge živote. Hvala svima učenicima koji su učestvovali u ovoj akciji i nadamo se da će i u budućnosti oni biti ti koji će nastaviti sa ovim humanim gestom!

Općinsko takmičenje iz Prve pomoći
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Na inicijativu učenika ove godine je obnovljen rad sekcije Prve pomoći. Učenici su vrijedno radili i pripremili se za Općinsko takmičenje Prve pomoći. S obzirom da su na ovom takmičenju učestvovali jedino oni ovo takmičenje za njih je bilo revijalnog tipa jer su ustvari ovo takmičenje iskoristili za što bolju pripremu za naredno Kantonalno takmičenje. Na Općinskom takmičenju učenci su ipak poikazali zavidan nivo znanja i sigurni smo da će na Kantonalnom takmičenju dati sve od sebe i pokušati osvojiti što bolje mjesto.

Za Općinsko takmičenje pripremili su se: Nuhanović Nasiha, Lingo Medina, Tesnim Karišik, Aganović Berina, Škrijelj Damir i Velić Ajdin. Ovoj vrijednoj ekipi u pripremi su pomogle prof. Rabija Bosnić i Samira Džakić koja je i bila u pratnji učenika na takmičenju. Ove godine Općinsko takmičenje iz Prve pomoći je održano u OŠ „Meša Selimović“. Učenicima želimo mnogo uspjeha na Kantonalnom takmičenju a ujedno ova ekipša je cijelo vrijeme pratila sportko takmičenje tokom Revije sporta na kojoj su bili u prilici da nekim učesnicima pruže prvu pomoć!!!

4. Međunarodna revija sporta - Mirsad Šećerbegović, prof.


4. Međunarodna revija sporta - Tesnim Karišik


Gledajte utakmice 4. Međunarodne revije sporta online uživo!


Protokol i satnice utakmica za 4. Međunarodnu reviju sporta


Školsko takmičenje iz engleskog jezika
Krečo Meliha, prof.

Školsko takmičenje iz engleskog jezika za učenike trećih razreda je održano 31.marta 2015. godine. Ukupno je bilo prijavljeno 12 učenika. Od maksimalno 100 bodova postigli su sljedeći uspjeh:

1. Nuhanović Nasiha - 85
2. Zeba Hana - 75
3. Alagić Esad - 75
4. Hadžić Dario - 74
5. Delalić Amina - 71
6. Mujezin Lamija - 69
7. Nedžibović Amila - 68
8. Čopra Azra - 63
9. Zeković Amina - 56
10. Aganović Berina - 56
11. Karišik Selsebil - 56
12. Đedović Asja - 46

Učenica koja je osvojila prvo mjesto, Nuhanovič Nasiha, će predstavljati našu školu na Kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika za učenike trećih razreda koje će biti održano 24. Aprila 2015. godine

"Pčelica sricanja" - "Speling Bee"
Aida Hasanbašić, prof.

"Spelling Bee" je takmičenje u organizaciji Američke ambasade u BiH koje se svake godine održava na nivou srednjih škola u Bosni i Hercegovini, za učenike 1. i 2. razreda. Učenici se takmiče u sricanju (spelovanju) riječi engleskog jezika zadanih od strane Američke ambasade. Dva najuspješnija učenika idu na regionalno, odnosno državno takmičenje koje takođe organiozira Američka ambasada u BiH. Za pobjednike (3 prva mjesta) su predviđene vrijedne nagrade, kao iPhone i iPod!

Ove godine, na nivou naše škole se takmičilo 22 učenika iz prvog razreda i 4 učenika iz drugog razreda. Takmičenje je održano 16.03.2015. godine. Pobjednici školskog takmičenja za školsku 2014.-2015. godinu su Almina Sejdić Ermin i Ahmetspahić. Pobjednicima takmičenja srdačne čestitke i najljepše želje na daljem takmičenju čijem mjestu i datumu ćemo biti informisani od strane organizatora.

Pedagoška praksa studenata sa Filozofskog fakulteta
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao i svake godine studenti treće godine sa Filozofskog fakulteta, odsjek pedagogija provode jednu radnu sedmicu u srednjim školama. Ove godine na praksi su bile tri studentice i to garibović Aldijana, Đurić Sara i Đipa Amina. U toku petodnevne prakse studentice su se upoznale sa radom pedagoga u školi, prisustvovale su času redovne nastave kao i oglednom času koji je pripremila prof. Mašić Lamija, sastanku Vijeća učenika, sekciji Prve pomoći, te su obavile razgovor sa učenicima kao i bile prisutne kada je pedagog škole Rabija Bosnić obavljala razgovor sa učenicima i roditeljima.

Takođe su obavile sociometrijski upitnik te se upoznale sa pedagoškom dokumentacijom i administracijom koja se vodi u školi. Nadamo se da su za ovaj kratki period uspjele da se upoznaju saradom škole a posebno sa radom pedagoške službe.

XY
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Organizacija XY, sa kojom smo potpisali ugovor o provedbi projekta koji će se provoditi u našoj školi naredne tri godine, je krenula sa inicijalnim anketiranjem učenika 11. marta. Na osnovu rezultata ove ankete radiće se sa učenicima na određenim temema i identifikovaće se učenici koji imaju sposobnosti za liderstvo kako bi svoje sposobnosti još više razvili. Sigurni smo da će ovaj projekat biti uspješan i u korist učenika se još više razvijati.

Radionice - Vršnjački edukatori
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Od 12. marta učenici drugog razreda koji su prošli edukaciju sa socijalnim radnicima JU Kampus su počeli da održavaju radionice za učenike prvog i drugog razreda naše škole. Učenici su podjeljeni u četiru grupe i svaka grupa ima tematsku radionicu koji će održati u svakom odjeljenju prvog i drugog odjeljenja. Teme koje se obrađuju su: Nasilje, Ljubav, Komunikacija i Slobodno vrijeme.

Prema prvim reakcijama učenika kojima je predstavljena radionica ovakav vid časa odjeljenske zajednice je za njih prihvatljiv i zanimljiv. Naši mladi edukatori su u početku imali malu tremu i nedoumicu da li će uspješno uspjeti da odrade i da sve stignu za jedan čas, ali već poslje prve radionice samopozdanje je poraslo i sa radošću i nestrpljenjem se očekuje naredna radionica. U svakom slučaju želimo uspješan rad i učenicima i mladim edukatorima.

Za edukaciju su zaduženi sljedeći učenici: Edvin Teskeređić, Mirnesa Karić, Selma Pecikoza, Lejla Brkić, Samra Selimbegović, Evelina Klačar, Ines Radončić, Din Puška, Irma Dučić,Ajla Halilović, Haris Mašo, Alma Žgalj, Armina Huremović, Arijana Husić, Nermina Hozo, Velida Zimić i Džana Smajlović.

Prezentacija JU Pete gimnazije
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, a prvenstveno školama sa područja općine Novi Grad je upućen dopis kojim pozivamo škole da nam ustupe adekvatan termin za prezentaciju naše škole učenicima završnog razreda. Balagovremeno škole su uzvratile na ovaj poziv i dogovoreni su mnogi termini za prezentaciju. U nekim školama su prezentaciji prisustvovali samo učenici koji imaju odličan ili vrlodobar uspjeh a u nekim školama smo prisustvovali časovima odjeljenskih zajednica.

Do sada prezentacija je održana u osnovnim školama „Aleksa Šantić“, „Avdo Smailović“, „Meša Selimović“, „Skender Kulenović“, OŠ “Malta“, OŠ „Pofalići“, „“Behaudin Selmanović“, „Prva osnovna škola „ „Čengić Vila I“, a dogovorene su prezentacije u OŠ „Sokolje“ i „Džemaludin Čaušević“. Nadamo se da će i ostela osnovne škole naći slobodan termin kako bi održali prezentacije. Do sada prezentacije su održali direktor škole Sejad Šenderović, voditelj nastavnog procesa Hidajeta Glavinić, profesor Šućro Bavčić i pedagog Rabija Bosnić.

Na prezentacijama učenici su bili i više nego zadovoljni onim što su čuli i vidjeli i nadamo se da će ove prezentacije doprinjeti da se u narednu školsku godinu u našu školu upišu učenici sa odličnim uspjehom.

Plesni klub "Romantik"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Plesni klub "Romantik" i ove godine organizuje Maturantsku paradu gdje maturanti iz svih većih gradova u zajedno plešu qadrrill, ples sa kojim nastoje oboriti rekord po broju učesnika u Ginnisovoj knjizi rekorda.

Maturantska parada je ove godine planirana za 22 maj, a učenici će pored ove parede imati prilku da zajedno idu na party sa ostalim srednjoškocima Kantona Sarajevo. Prva proba za naše učenike je u subotu 7. marta u 14:00 h u Hotelu Holiday. Za sada se iz naše škole za maturantsku paradu 2015 godine prijavilo 78 maturanata.

Kantonalni Zavod za zapošljavanje
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kantonalni Zavod za zpošljavanje je maturantima i ove godine predstavio koja zanimanja su deficitarna na tržištu a kojim je tržište prezasićeno. Psiholog Tamara Jakubović je i ove godine govorila o profesionalnoj orijentaciji, određenim psihološkim profilima koji su neophodni za određena zanimanja, koje su predpostavke da će se učenici zaposliti ako izaberu neke od fakulteta, koje su predpostavke za prekvalifikaciju, kao i onekim novim zanimanjima koja ranije nisu postojala.

Učenici su na kraju dobili i kontakt telefon, kao i web stranicu gdje mogu dobiti informacije o dokumentaciji za prijavu na Biro za zapošljavanje ukoliko se učenici ne uspiju upisati redovno na fakultet. To je važno i iz razloga što ukoliko se učenici ne upišu redovno na fakultet, neće moći ostvariti pravo na zdravsvenu zaštitu ukoliko se na vrijeme ne prijave na Biro za zapošljavanje. Ovim predavanjem u trajanju od jednog školskog časa, učenici su stekli realniju sliku o situaciji sa zapošljavanjem nekih profila. Ovo predavanje je održano 23. februara 2015 godine.

Posjeta BURCH-a
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

BURCH je međunarodni univerzitet koji redovno dolazi da našim učenicima prezentira svoj rad, fakultete koje učenici mogu studirati te načine stipendiranja koje učenici mogu ostvariti. 25 februara je održana ova prezentaciju u prostorijama naše škole, gdje je učenicima predstavljeni fakulteti i odsjeci koji učenici mogu studirati.

Među ostalim to su: Edukacijski fakultet, Fakultet za ekonomiju i društvene nauke i Fakultet za inžinjering i informacijske studije. Svi učenici su dobili propagandni matrijal a ujedno su pozvani na uvodno testiranje za stipendije koje će biti u subotu 28 marta. Svim zaintresovanim želimo puno uspjeha!

Posjeta IUS-a
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao i svake godine, i ove godine su predstavnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu posjetili našu školu i našim učenicima prezentirali svoj univerzitet, odsjeke koji se mogu studirati, način upisa i studiranja te zvanja koja se dobiju po završetku studija.

Ono što je posebno vrijedno je to što su potencijalna tri učenika dobila stipendiju u visini 25 % koji bi im omogućili uspješnije studirenje i matrijalnu olakšicu za studij. Testiranje iz matematike i općeg znanja je 20 marta u prostorijama IUS-a i nadamo se da će zaintresovani učenici pokušati i naravno uspjeti da ostvare dobre rezultate i da će se neki i upisati na ovaj univerzitet.

Film "Boje naše, boje njihove"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U toku januara mjeseca urađena je montaža tri filma koja su snimljena u novembru 2014 godine.

Urađena je montaža na njemačkom i bosanskom jeziku pod nazivom "Boje naše, boje njihove", a na engleskom film je urađen pod nazivom "Imaš li hrabrosti živjeti u Sarajevu?"

Scenario za ove filmove je uradio profesor Elvir Dugalić a produkciju profesor Ibrahim Tanović. Uloge u filmovima su pripale učenicima Selmi Gribajčević, Arneli Memić, Moni Nemer, Kešo Amaru, Nuhanović Nasihi,Motika Katarini, Lagumđija Lamiji, Marković Miji, Resulović Lamiji i Zajković Adiju.

Nadamo se da će i ovi filmovi imati priliku da se prikažu na filmskim festivalima i da će ostavriti uspješne rezultate.

Školskom takmičenju iz matematike


Na školskom takmičenju iz matematike održanom u subotu 14.03.2015.god. postignuti su sljedeći rezultati:

I razred: Hasić Ćamila, prof.
1. Sijerćič Edah 85 bod
2. Omerhodžić Omar 20 bod
3. Kruščica Naida 2 bod

II razred: Mulalić Fahrudin, prof.
1. Kapo Medina 100 bod
2. Bečirević Lejla 100 bod
3. Jelić Amra 80 bod

III razred: Muslić Dženana, prof.
1. Makešoska Džebo Sara 100 bod
2. Čukurija Džanan 40 bod
3. Nedžibović Amila 20 bod

Početak nastave u drugom polugodištu


Nastava u drugom polugodištu školske 2014./2015. godine počinje u četvrtak, 29.01.2014. godine po rasporedu:

II i IV razred: PRVA SMJENA

I i III razred: DRUGA SMJENA

Pregled općeg uspjeha u učenju i vladanju


Pregled općeg uspjeha u učenju i vladanju na kraju prvog polugodišta školske 2014./2015. godine učenika Pete gimnazije možete preuzeti u PDF dokumentu.

Radionica za profesore
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Početkom zimskog raspusta za mlade profesore Pedagog škole Rabija Bosnić je upriličila dvosatnu radionicu za mlade profesore, koji imaju manje radnog staža. Na radionici profesori su upoznati sa uobičajenim problemima sa kojima se mogu susretati u nastavi i na najčešće greške koji mladi profesori prave a koje im kasnije mogu praviti poteškoće u organizaciji časa, predavanju i ocjenjivanju učenika.

Radionici su prisustvovali i profesori Mirsad Šećerbegović i Muamer Mirvić koji su prenjeli znanje sa nedavno organizovanog seminara kojem su prisustvovali na temu "Kako spriječiti i prepoznati učenike koji prepisuju". Ova radionica je protekla u veseloj, opuštenoj i radnoj atmosveri i nadamo se da će razmjenjena iskustva dobro doći svakom profesoru u njegovom radu. na kraju smo dogovorili da se održi barem još jedna ovakva radionica u toku zimskog raspusta ili kada počne nastava.

Ogledni čas iz Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti i Filozofije s logikom
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Ogledni čas iz Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i Filozofije s logikom su 26 decembra održali profesori Bosanskog jezika i književnosti Meliha Džananović i profesor Filozofije s logikom Elvir Dugalić.

Ovaj čas je osmišljen i kombinovan na temu Egzistencijalizam kao filozofski pojam i književno djelo Stranac Albera Kamija koji je analiziran upravo kroz egzistencijalistički pristup i svjedočanstvo o čovjeku koji ljudski život doživljava kao apsurd.

Ovaj zanimljivi čas (dvočas) je održan u odjeljanju IV-3, a času su prisustvovali direktor škole mr. Sejad Šenderović, voditelj nastavnog procesa Glavinić Hidajeta, profesori bosanskoj, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti Turkmanović Muzehera i Bećirević Adisa, Dilberović Nadina i pedagog škole Rabija Bosnić.

Novogodišnja predstava za djecu u Dječijem selu SOS
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Predstavu "Pepeljuga" koju je osmislio prof. Elvir Dugalić a koja je izvedena za djecu naših uposlenika, učenici su izveli za djecu, korisnike Dječijeg sela SOS koji idu u obdanište.

Pored glumaca koji su učestvovali u ovoj predstavi, krenulo je nekoliko učenika drugog razrteda u pretnji pedagoga Rabije Bosnić koji su djeci poslje izvedene predstave podjelili slatkiše i zajedno sa njima malo i zapjevali i zaplesali. Za sve je to bilo jedno nezaboravno iskustvo. Djeca su bila obradovana ljepom predstavom, slatkišima i nekim igračkama koje su dobili a naši učenici iznenađeni njihovom neposrednošću i prirodnošću.

Mi se zahvaljujemo upravi SOS sela koja je omogućila da naši učenici još jednom pokažu ono što su spremili i da zajedno sa djecom provedu veselo i lijepo jedno vrijeme.

Novogodišnja predstava za djecu
Elvir Dugalić prof.

Kao i svake godine, tako je i ove godine organizovana novogodišnja predtava za Dan Dječije radosti. Predstavu "Pepeljuga" koju je osmislio i režirao profesor Elvir Dugalić izveli su učenici naše škole. Djeca uposlenika koja su mogla doći na ovu predstavu su uživala u predstavi i naravno na kraju su se obradovala paketićima koje su dobili od uvijek rado očekivanog Djeda Mraza.

U predstavi koja je održana 26. decembra su učestvovali: Nemer Mona, Nasiha Nuhanović, Marković Mia, Bakal Lejla, Gabela Edina Zerdo Sumea, Anes Izmirlić i Amar Heleć.

Aktivno učenje
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U našu školu smo pozvali pedagoge i nastavnike hemije iz svih osnovnih škola Općine Novi Grad da u ponedjeljak 22. decembra u 16 : 40 h prisustvuju času hemije koji je održala profesorca naše škole Deniza Tokalija. Čas je rađen po konceptu aktivnog učenja i priprema časa je rađena u saradnji sa savjetnicom Vesnom Alić i pedagozima osnovnih škola Općine Novi Grad u Edukacionom centru tokom jeseni ove godine. Profesorica Deniza Tokalija je predložila da se ovaj čas održi u odjeljenju IV-5 prirodni smjer.

Nadamo se da je prisustvo ovom času omogućilo je svim prisutnim da nastava u ovom, kao i u drugim predmetima u budućnosti bude još uspješnija i zanimljivija za učenike. Učenici su se zaiste dobro pripremili za ovaj čas i pokazali koliko su napredovali u svom znanju u proteklom periodu a isto tako koliko je izborni predmet za njih zanimljiv i sa koliko pažnje mu se posvećuju. Času je prisustvovao i direktor škole mr. Sejad Šenderović, a čas je dokumentovan i sa videozapisom.

Ovom priikom se zahvaljujemo brojnim gostima, pedagozima osnovnih i srednjih škola, kao i nastavnicima hemije koji su bili prisutni na ovom času i nadamo se da će i u budućnosti biti još prilika da razmjenjujemo svoja iskustva, znanje kao i da se još bolje upoznajemo i preporučujemo jedni drugima ono što je dobro.

Policija u zajednici
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su u toku prvog polugodišta održali niz radionica za učenike prvih, drugih i trećih razreda. Radionice su osmišljene tako da se učenici upoznaju sa nekim izvodima iz Zakona o maloljetnim licima, kako da zaštite sebe i svoje porodice kao i da u budućnosti donesu pravilne odluke kada se nađu u nekoj situaciji koja ih može dovesti u nepriliku.

Ova saradnja traje već niz godina i zahvalni smo pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo koji ovaj posao obavljaju vrlo profesionalno i sa ljubavlju. Radionice je ugovorila profesorica Adisa Zahiragić.

"Zašto je moja škola cool!"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U oktobru mjesecu je izašao konkurs u organizacviji BH Telekome, koji je pozvao škole da učestvuju u nagradnom konkursu. Takmičenje je organizovano tako da su škole imale mjesec dana roka da naprave videospot kojim bi prezentirali svoju školu i da taj spot pošalju na konkurs. Isto tako svima koji su konkurisali je bilo omogućeno da glasaju za svoju školu putem facebook profila, tako da je svaka osoba mogla dati samo jedan glas. Time se izbjeglo lažiranje i eventualene prevare na čemu čestitamo BH Telekomu. Naša škola se prjavila na ovaj konkurs spotom koji je osmislio prof. Elvir Dugalić. Pedagog škole, Rabija Bosnić je učenike škole obavjestila o ovom glasanju kao i načinu kako da učenici glasaju, međutim u početku je naša škola dobila jako malo glasova. Tako je donesena odluka da učenici u toku časova Odjeljenske zajednice u manjim grupama silaze u zbornicu i sa tog mjesta daju svoj glas za naš spot. S obzirom da neki učenici nemaju fb profil ipak smo uspjeli prikupiti oko 400 glasova ali to nije bilo dovoljno da naša škola dobije ovu vrijednu nagradu.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u ovom glasanju i koji su dali svoj doprinos a kao što su neki učenici i rekli, naša škola je relativno i dobro opremljena tako da je nagrada od pet računara i jedne multifunkcionalne mašine i otišla u prave ruke.

Ono što nam je važnije, a to je da su na trenutak učenici shvatili važnost zajedničkog djelovanja i upornosti kako bi postigli određen cilj.

Hvala svima još jednom!!!

Elvir Dugalić, prof. i Rabija Bosnić, prof.

Mjuzikl – KOSA
Elvir Dugalić, prof.

Mjuzikl pod nazivom "Kosa" je snimljen 13.12.2014. godine. Ovo je vrlo zahtjevan projekat u kojem je učestvovao veliki broj učenika koji su vrijedno dolazili subotom na probe i dali svoj maksimum u scenskom i muzičkom izvođenju ovog mjuzikla. Scenario i režiju, kao i izbor muzike za "Kosu" je uradio profesor Elvir Dugalić, u mjuzuklu su učestvovali: Nemer Mona, Nuhanović Nasiha, Resulović Lamija, Zajković Adi, Mandžić Katarina, Marković Mia, Bakal Lejla, Memić Arnela, Kavazović Rijad, Mohamed Zein Andrina, Uzunlić Nedžla, Osmanović Mirsada, Sejfović Arnela Ćatić Rumejsa i Zerdo Sumea. Montažu "Kose" je uradio Ibrahim Tanović, prof.

"Jedno dijete – jedan slatkiš"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Akcija prikupljanja slatkiša za djecu. Akcija prikupljanja slatkiša je pokreenuta od strane MREVK-a i realizovana u školi od 12-19.12.2014. godine. svaki dan su određena po dva učenika u smjeni koji su prikupljali slatkiše za djecu. Na sastanku sa predsjednicom Vijeća učenika odlučeno je da ipak dio slatkiša koji se prikupi bude doniran i u neku ustanovu ili vrtić u kojoj će naši učenbici održati novogodišnju predstavu za djecu.

U ponedsjeljak 22. 12. 2014 godine učenici trećeg razreda su zajedno sa Nsihom Nuhanović prikupljene slatkiše odnjeli u MREVK i pomogli prilikom pakovanja tih slakiša.

RADIONICE KAMPUS-a
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao što smo se i dogovorili sa uposlenicama JU Kampus, Sanelom Pekić i Selmom Šehić, od ponedjeljka 15. pa do 17. decembra za učenike naše škole, koji su se prijavili počele su edukativne radionice. Svi učenici, njih šesnaest su na vrijeme došli i cijelo vrijeme su sa radošću učestvovali u radu. Njihovo oduševljenje sa ovakvim načinom rada je bilo očigledno i po završetku rada su željeli da se ovaj rad produži i traje još. Isto tako Selma i Sanela, uposlenice JU Kampus su uputile komplimente našim učenicima na njihovoj saradnji i zaintersovanošću koju su pokazali.

Nastavak projekta će biti u drugom polugodištu, kada će naši učenici stečena znanja prenjeti na druge učenike u svojim odjeljnjima i u odjeljenjima prvih razreda. Sigurni smo da će ovaj projekat do kraja biti uspješno realizovan i da će učenici imati koristi od ovakvih radionica jer će naučiti da se koriste nekim od životnih vještina.

Podjela knjižica za učenike Pete gimnazije
12.01.2015.

Raspored podjela đačkih knjižica za učenike Pete gimnazije:

19.01.2015. godine (ponedjeljak)

I RAZRED U 09:00 SATI

II RAZRED U 10:00 SATI

III RAZRED U 11:00 SATI

IV RAZRED U 12:00 SATI

Januarski ispitni rok za školsku 2014./2015. godinu
16.12.2014.

Profesori sa Američkog univerziteta u našoj školi
11.12.2014. Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Maturantima naše škole i ove godine su došli profesori sa Američkog univerziteta kako bi im predstavili svoj rad i zainteresovali učenike za nastavk školavanja.

U četvrtak 20.11. 2014. i u ponedjeljak 24.11 2014 god. interesantno predavanje je održao prof. Thomas Trowbriige koji je bio u pratnji kordinatorice za upis Amele Spahić .Ovo predavanjeu četvrtak su čula odjeljenja IV-3 ,IV -5 i IV-6, a u ponedejeljak IV-4, IV-2 i dio odjeljenja IV-7.

Novi film "Boje naše, boje njihove"
11.12.2014. Dugalić Elvir, prof.

U srijedu 19.11.2014. godine snimljen je film "Boje naše, boje njihove". Ovaj film je specifičan po tome što se snimio u tri verzije i to na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Scenario i režija ovog filma – trojca je profesor Elvir Dugalić a u fimu glume: Katarina Motika, Kešo Amar, Lamija Resulović, Mona Nemer, Nasiha Nuhanović, Selma Gribajčević, Arnela Memić, Adi Zajković, Mia Marković.

Obilježavanje međunarodnog Dana srednjoškolaca u organizaciji MREVK-a!
11.12.2014. Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Po prvi put MREVK je osmislio da se međunarodni Dan srednjoškolaca obilježi nekim aktivnostima koje će okupiti na jednom mjestu učenike iz Kantona Sarajevo. tako su zamolili našu školu da bude domaćin Igrama bez granica i zabavnim intelekualnim igricama kojima će prisustvovati po sedam učenika iz svih sarajevskih srednjih škola. Direktor naše škole je dao pristanak na ovu aktivnost, tako da je po pet učenika iz dvadeset sarajevskih srednjih škola bilo prisutno na spotskom takmičenju a po dva učenika na zabavnim intelektualnim igrama.

Ove igre su odvijale u periodu od 12 do 15 h, a mladi su da li sve od sebe da se zabave, druže i da se zabave.

Posebno nama je drago što smo se dokazali u ovim igrama pa su učenici naše škole osvojili I mjesto!

Međunarodni Dan srednjoškolaca
11.12.2014. Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao i predhodne dvije godine, u našoj školi već tradicionalno se obilježava međunarodni Dan srednjoškolaca. 17. novembar je dan sjećanja na dan kada su nacisti ubili 20 čehoslovačih studenata a više od 1200 je odvedeno u koncentracione logore, dok su domovi i univerziteti pretvoreni u kasarne. Tako je ovaj dan postao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo.

Učenici naše škole ovaj dan provode tako da preuzimaju uloge svih zaposlenika u našoj školi od voditelja nastavnog procesa, sekretara škole, pedagoga, psihologa, bibliotekara, domara, spremačica, čuvara, tehničkog sekretara i naravno profesora. Ovaj dan učenici već doživljavaju kao svoj dan, dan koji je opušteniji, kada oni preuzimaju "školu u svoje ruke"! A profesori i ostalio uposlenici se isto tako malo opuste i preuzmu ulogu učenika koji ponekad ometaju čas. Tako će i profesorima i učenicima ovaj dan sigurno ostati u prijatnom sjećanju.

Udruženje ljepog imena "Renesansa"
11.12.2014. Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Udruženje ljepog imena "Renesansa" već godinama uspješno sarađuje sa našom školom. Ovo udruženje se bavi prevencijom zaštite zdravlja kod žena. Ovaj projekat osnaživanja zdravlja. kao i upoznavanjem mladih o prevenciji , postupcima samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke koji je prema statistici najčešći kao ovaj oblik bolesti.

Učenicima četvrtog razreda je u toku jednog školskog časa prezentirano sve što trebaju znati kako bi se na vrijeme informisali o svim mogućnostima ranog otkrivanja raka dojke.

Ovo predavanje je na zanimljiv način održala doktorica Naila Mahić- Hadžismailović a kao i svaki put sa nama je bila predsjednica Udruženja Renesansa gospođa Snježana Rupčić. Predavanje je održano u srijedu 29. oktobra 2014 godine.

Sekcija iz C++ programiranja za sve učenike osnovnih i srednjih škola
01.12.2014.

Udruženje informatičke olimpijade BHOI organizuje sekciju iz C++ programiranja za sve učenike osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine.

CILJ: Sticanje znanja i vještina iz programiranja, algoritamskog i problemskog rješavanja zadataka. Pripreme i vježbanje za takmičenje iz informatike.

Pečetak je planiran za 06.12.2014. godine i sekcija bi trajala narednih 5 subota po 8 sati na 7 lokacija u Bosni i Herecgovini.

Svaki učesnik treba da ispuni elektronski obrazac koji se nalazi na našoj Facebook stranici i odabere sebi najbližu lokaciju:
- Sarajevo
- Breza
- Zenica
- Tešanj
- Bijeljina
- Tuzla
- Sanski most

U periodu predavanja planirana su online takmičenja, kao i online pristup i izrada zadataka za vježbanje.

Za sve detaljne informacije kontaktirajte nas putem e-maila ili naše facebook stranice.

Sretan Dan Državnosti Bosne i Hercegovine


U utorak. 25. novembra 2014. godine se obilježava jedan od najvažnijih događaja koji su obilježili historijski put Bosne i Hercegovine, put borbe protiv fašizma i svih neprijatelja, unutrasnjih i vanjskih, koji su željeli stati na put demokratskom razvoju naše domovine.

Na ovaj dan, prije 71 godinu, u Mrkonjić Gradu je odrzano Prvo zasijedanje Zemaljskog antifasistickog vijeca narodnog oslobodenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se istice da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, odnosno jasno je istaknuto opredjeljenje njenih naroda da bude osigurana potpuna ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Nažalost, građani Bosne i Hercegovine su već u proljeće 1992. godine bili prisiljeni ponovo se braniti, jer agresija na našu zemlju, koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine, je jos jednom predstavljala veliko iskušenje za sve stanovnike ove zemlje.

Opet smo bili na ispitu koji je značio opstanak Bosne i Hercegovine ili njen trajni nestanak, ali kao i mnogo puta do sada, bosanski patriotizam i hrabrost njenih građana da brane svoju domovinu od znatno jačeg neprijatelja, je ponovo donijela pobjedu demokratskih snaga u ovoj zemlji. Odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti. Koristimo se prilikom da podsjetimo da je, shodno školskom kalendaru za 2014/2015. godinu, utorak 25.11.2014. godine, praznični, odnosno neradni i nenastavni dan.

NAPOMENA: U ponedjeljak, 24.11.2014. godine se u svim odgojno-obrazovnim ustanovama odvija redovan nastavni i radni dan.

Glasajte za najCOOL video Pete gimnazije
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Napominjemo da za najCOOL video možete glasati isključivo putem aplikacije dostupne na ovom linku:

http://apps.mappsi.com/applink/141535611061266216.

Najprije je potrebno lajkati profil BH Telecoma, zatim unijeti ime i prezime kao i email adresu. Nakon toga birate školu i glasate.

Glasaj za najCOOL video, pozovi druge da glasaju i omogući školi koja je tvoj favorit, da osvoji vrijednu računarsku opremu!

Terapijaska zajednica Kampus
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Terapijska zajednica Kampus je ove godine izabrala i našu školu za realizaciju projekta Program prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kroz izgradnju životnih vještina primjenjujući koncept vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Plan projekta će se odvijati tako što će se učenici drugog razreda animirati da učestvuju u edukaciji za vršnjačke edukatore s ciljem da tokom drugog polugodišta drže radionice za učenike prvog i drugog razreda. Tako je 20. i 23. oktobra je izvršena animacija učenika drugog razreda za učešće u ovom projektu, a plan za red i animaciju učenika su uspješno uradile socijalne radnice Terapijske Zajednice Kampus Sanela Pekić i Selma Šehić. Nadamo se da će projekat biti uspješan i da će doprinjeti da učenici bolje upoznaju sebe i svoje potrebe.

Prvo i Treće mjesto na Prvom festivalu amaterskog filma u Hadžićima
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Ove godine naša škola se prijavila na takmičenje koje organizuje sekcija "Movie Club"iz Srednjoškolskog centra u Hadžićima. Na ovo takmičenje naša škola se prijavila sa dva dokumentarna filma i to " Magic hitc" i "Mi "ostali" a vi zaostali".

Proglašenje pobjednika je bilo u subotu 18. oktobra 2014 godine u Multimedijalnoj Sali općine Hadžići. Na ovu završnu manifestaciju su otišli, direktor škole Sejad Šenderović, prof. Dugalić Elvir sa učenicama Lagumdžija Lamijom i Motika Katarinom. Ovaj put žiri u sastavu Vanja Avdić-Čabrić, Emir Morina i Boris Šiber su od 97 prijavljenih filmova dodjeli dvije nagrade našoj školi. Prvo mjesto u kategoriji dokumentarnog filma je osvojio film "Magic hitch" a treće, teakođe, u kategoriji dokumentarnog filma je osvojio film "Mi "ostali" a vi zaostali".

Konačno je stiglo priznanje i za učenike i za profesora Dugalića koji su vrijedno radili i u filmove uložili svoju kreativnost, talenat i trud.

Projekat "Školski profesionalni program"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Naša škola već niz godina uspješno sarađuje sa organizacijom Johnson & Johnson koja za učenice naše škole organizuje prigodna edukativna predavanja u sklopu projekta "Školski profesionalni program". Cilj projekta je poboljšanje zdravstvenog obrazovanja djevojaka tokom adolescencije, ali i sveopćeg podizanja svijesti o potrebi održavanja intimne kao i lične higijene, koja doprinosi zdravlju djevojaka i njihovom pravilnom razvoju.

Djevojke su dobile mogućnost da se blagovremeno upoznaju sa osnovnim konceptom reproduktivnog zdravlja, što ih čini spremnijim za budućnost. Ova edukacija je korisna i za osvješćivanje mladih djevojaka o donošenju pravilnih odluka za svoju budućnost.

Kao i ranijih godina, koordinator ovog projekta je Jasna Tafro, tehnička saradnica Iskra Tafro a predavanje je održala doktorica Fahira Zvizdić. Predavanje je održano za učenice četvrtog razreda i to u dva navrata, kako bi ovo korisnu edukaciju čule sve učenice.

Dobrovoljno darivanje krvi
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Kao i predhodnih godina, akcija dobrovoljnog darivanja krvi se održala u organizaciji Crvenog križa općine Novi Grad. Crveni Križ općine Novi Grad je na vrijeme kontaktirao našu školu, te su uposlenici Zavoda za transfuziologiju i ovaj put svoj posao odradili maksimalno profesionalno i odgovorno.

Učenici su prije svega bili animirani da učestvuju u ovoj akciji kako bi svojom krvlju spasili nečiji život. Takođe, učenici su upoznati sa činjenicama ko smije darovati krv, da su to prije svega punoljetne i zdrave osobe te se prijavilo četrdeset i troje učenika od čega je dvadeste pet uspješno darovalo krv.

Sigurni smo da će u ponovljenoj akciji darivanja krvi na proljeće biti više učenika koji će željeti i biti u situaciji da daruju krv, tu najdragocjeniju tečnost. Ova akcija je održana 13. oktobra u prostorijama škole.

Učenici za učenike
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Učenik IV-5 odjeljenja Velić Ajdin je 8. oktobra održao radionicu o reproduktivnom zdravlju za učenike I-3 odjeljenja. U narednom periodu Ajdin će u skladu sa svojim mogućnostima odsustvu sa nastave održati ove radionice i u drugim odjeljenjima. Ovo predavanje Ajdin je održao kao volonter Crvenog križa čiji je aktivan član.

Svjetski Dan nastavnika 5. oktobar
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Ove godine profesori naše škole su svečano obilježili Svjetski Dan nastavnika, 5. oktobar! Po nastavnom kalendaru ovaj dan je radni ali nije nastavni, tako da je uprava na čelu sa direktorom škole mr. Sejadom Šenderovićem odlučila da ove godine ovaj dan profesori odu na svečani ručak. Ovaj svečani ručak je bio zakazan u hotelu Hollywod na Ilidži, gdje su profesori uz ljepo druženje, bogatu trpezu i ugodnu i veselu muziku proveli vrijeme.

Takođe, ponosni smo jer su naša dva profesora Deniza Tokalija i Islam Zulović proglašeni među četrdest najjboljih nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine!!!

U svakom slučaju, svi prisutni su u svoje sjećanje upisali još jedan ljep dan u svom životu provedan u ljepom okruženju i prijateljskom druženju !!!

Drama "Kritika ženskog uma"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Drama "Kritika ženskog uma" snimljena je 1. oktobra 2014.god. Scenario je napisao prof. Elvir Dugalić a režiju je uradila Lamija Lagumdžija uz upute profesora. Montažu filma je vrlo uspješno uradila Lamija Lagumdžija, snimatelj je Anel Karšić a uloge u ovoj drami su pripale: Katarini Motiki, Lamiji Lagumdžiji, Farisu Hodžiću i Amaru Keši.

Film "Niko nije savršen" - 25. i 26. septembar
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

I ove godine naši učenici su bili angažovani na edukaciji o snimanju filma, pisanju scenarija i svega vezanog za film. Ovu edukaciju u organizaciji Fondacije "Izvor za ljepši život" pohađala su naša dva učenika trećeg razreda , Lagumdžić Zahid i Mirza Ćeligija. Poslje završene edukacije učenici su snimili kratki igrani film "Niko nije savršen" i naredni dan ga montirali.

U ovom filmu glumci su bili; Lamija Lagumdžija, Katarina Motika, Lamija Resulović i Faris Hodžić. Film je sniman na nekoliko lokacija u centru Sarajeva. Premjera i nagrade će biti 26.10.2014.god u Cinema City-u. Nadamo se da će naš film biti uspješan na ovom takmičenju i osvojiti barem jednu od predviđenih nagrada , za najbolji film, scenarij, režiju, najbolju glumicu, najboljeg glumca i za najbolji timski rad.

Saradnja sa Vijećem učenika Općine Novi Grad
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Ove godine nam se obratilo Vijeće učenika Općine Novi Grad sa prijedlogom za saradnju , a prvi korak te saradnje je poziv za šest učenika trećeg i četvrtog razreda za učešće u projektu "Prvi pravi izbor" koji će se održao u Eko kući Park – šume Mojmilo. Vijeće mladih općine Novi Grad je ovaj projekat organizovalo u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.

Cilj ove edukacije je ukazati na važnost glasanja mladim srednjoškolcima koji su prvi put dobili pravo glasa, te ih potaknuti da izađu na izbore. Ova edukacija je ostvarena 27. septembara 2014.godine . Nažalost, s obzirom da je edukacija planirana u subotu i da su učenici imali potrebu da prisustvuju dopunskoj nastavi, javile su se samo dvije učenice i to Muharemović Jasmina III-6 i Pačo Nejra III-4 odjeljenja.

Po završetku ove edukacije učenice su bile zadovoljne onim što su čule i doživjele, a posebno jer su stekle nova poznanstva koja mogu preći u prijateljstva. Nadamo se i dalje uspješnoj saradnji s Vijećem mladih Općine Novi Grad.

Posjeta korisnika OAZE
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Našim učenicima su u posjetu došli korisnici OAZE - Udruženje za pomoć i podršku osobama sa posebnim potrebama.

Ovom prilikom učenici su od predstavnika OAZE mogli da čuju za neke uspjehe korisnika ovog centra, kako oni provode svoje vrijeme i kako i pored zdravstvenih problema postižu značajne uspjehe, posebno u sportu.

Ovo predavanje koje je održano 25. septembra čuli su učenici III-4 odjeljenja zajedno sa svojom razrednicom Muslić Dženanom. Ovo je bila prilika da svi shvatimo kako ne postoje prepreke da se dođe do rezultata. Bitno je to željeti i učiniti sve što možemo!!!

Monodrama "Moja domovina je Bosna i drugačije ne može biti"
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

Monodramu "Moja domovina je Bosna i drugačije ne može biti" je takođe snimljena u septembru mjesecu i nju je vrlo uspješno realizovala naša učenica Katarina Motika. Monodramu je osmislio i režirao profesor Dugalić Elvir po motivima monodrame Emira Hadžihafizbegovića.

Ovu monodramu naši, a i drugi učenici mogu vidjeti takođe na Youtube. Snimatelj Anel Karšić, montaža Lamija Lagumdžija.

Novi spot JU Pete gimnazije
Rabija Bosnić, pedagog-psiholog

U toku septembra mjeseca snimljen je i montiran novi spot JU Pete gimnazije. Ideju za ovaj spot je osmislio i realizovao profesor Elvir Dugalić. Uz pomoć i zalaganje učenika Lagumđić Zahida i Ćeligije Mirze ovaj spot je uspješno montiran i postavljen na Youtube.

Zapisnik komisije za izbor zaposlenika
21.10.2014.

Zapisnik komisije za izbor zaposlenika na konkurs za radno mjesto ekonomija (1 izvršilac,8 časova sedmično, na određeno vrijeme od 01. 09. 2014.g. do 15.08.2015.g.)

Komisija za izbor zaposlenika:
1. Bihorac Izeta - predsjednik
2. Zahiragić Adisa - podpredsjednik
3. Avdić Mirela – član


Preuzmite Zapisnik komisije za izbor zaposlenika za radno mjesto ekonomija u PDF formatu.

Akademska razmjena
23.09.2014.


Profesorica engleskog jezika i književnosti, Nadina Dilberović, učestvuje u programu E-Teacher Scholarship Program koji organizira Američka ambasada u Sarajevu u saradnji sa univerzitetom u Oregonu.

Cilj programa jeste da se na jednom mjestu okupe profesori engleskog jezika iz različitih dijelova svijeta koji će učiti o savremenim metodama predavanja iz jedne od devet ponuđenih oblasti za koju se profesori odluče.

sarajevo.usembassy.gov/educational-exchanges.html

Zapisnik komisije za izbor zaposlenika
15.09.2014.

Zapisnik komisije za izbor zaposlenika

Komisija za izbor zaposlenika sastajala se 04. 09., 05.09., 08.09., 09.09., 10.09., i 11.09. 2014. godine u sastavu:
1. Bihorac Izeta - predsjednik
2. Zahiragić Adisa - podpredsjednik
3. Herak Mirela – član


Preuzmite Zapisnik komisije za izbor zaposlenika u PDF formatu.

Studijska posjeta Drugoj gimnaziji Varaždin
08.09.2014. - Gordana Frimel, prof.

Od 28. do 31. augusta 2014. godine realizirana je studijska posjeta Drugoj gimnaziji Varaždin. Tokom boravka u Varaždinu, gradu baroka, muzike i cvijeća, u kojem se u tom periodu održavao Špancirfest, poznat kao „Festival dobrih emocija“, jedanaest učenika naše škole, osam profesora i direktor, kao i direktori OŠ „Fatima Gunić“ i OŠ „Aleksa Šantić“, imali su priliku posjetiti Varaždinsku županiju u čijim je prostorijama održana konferencija za štampu za sudionike iz Pete gimnazije Sarajevo, Druge gimnazije Varaždin i Islington Borough Ladies FC iz Londona, a zatim i Fakultet organizacije i informatike i prisustvovati predavanju za mlade volontere pod nazivom „Interkulturalno učenje – sličnosti i razlike“. Za naše učenike i profesore organizirane su radionice na različite teme, kao i sportske aktivnosti, a za direktore posjeta Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa u Zagrebu. Upriličen je i odlazak u Ivanec, odnosno planinarenje na Ivanščicu, najvišu planinu sjeverozapadne Hrvatske, a potom i obilazak mjesta na kojem se nalazi dvorac Trakošćan.

Studijska posjeta Drugoj gimnaziji Varaždin ostat će, bez ikakve sumnje, u nezaboravnom sjećanju svih učesnika ovog putovanja.

Redovna nastava u školskoj 2014./2015. godini
26.08.2014. - Admin

Redovna nastava u školskoj 2014./2015. godini počinje u ponedjeljak, 01.09.2014.

Prva radna sedmica:
I i III razredi su prva smjena
II i IV razredi su druga smjena

Prvi radni dan učenici trebaju da dođu po sljedećoj satnici:
IV razredi u 9:00 h
III razredi u 10:00 h
II razredi u 11:00 h
I razredi u 12:00 h

Nova odjeljenja I razreda.

Nova odjeljenja III razreda.