Događaji i manifestacije

Posjeta učenika II razreda Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, septembar 2019.

Učenici II razreda Pete gimnazije (II-S, II-S1, II3, II4 i II5), njih 120, u pratnji svojih razrednika: Modronja Admir, Kazazović Zarifa, Hajvaz Amira, Džafo Hasnija i Šmalcelj Nina, posjetili su 24. septembra 2019. godine Memorijalni centar Srebrenica – Potočari...

Posjeta učenika II razreda Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, septembar 2019.

Kampovanje Ruda Glava, septembar 2019.

U organizaciji Planinarsko-sportskog društva "Zlatni ljiljan" i Planinarske sekcije Pete gimnazije čiji je voditelj profesor Sporta Modronja Admir, od 21. do 22. septembra 2019. godine održano je dvodnevno kampovanje na lokalitetu planinskog masiva Ruda Glava...

Kampovanje Ruda Glava, septembar 2019.
LJETNI MIROVNI KAMP "Eko selo" Boračko jezero

Na poziv udruženja „INTEGRA“ iz Sarajeva učenici naše škole su sa profesoricom Melihom Džananović proveli šest dana u Eko selu Boračko jezero, u periodu od 17.07. do 22.07.2019. godine.
U projektu su učestvovale škole iz Brčkog, Višegrada, Jajca, Novog Travnika, Viteza, Stoca, Mostara.
Cilj provedbe Ljetnog mirovnog kampa i njegova osnovna ideja jeste da se kroz niz interaktivnih radionica, predavanja i drugih, projektom predviđenih aktivnosti (sportske, zabavne aktivnosti ) mladima ponude znanja i vještine neophodne za uspješnu transformaciju sukoba. Kroz ponuđene aktivnosti, mladi su imali priliku da osvijeste uticaj stereotipa i predrasuda na svakodnevno mišljenje, da podignu svoju razinu kritičkog promišljanja i nauče načine uspješnog nošenja sa konfliktima u svakodnevnom životu.
Predavanja su držali neka od najvećih imena iz BiH iz područja kulture dijaloga, komunikologije, historije i psihologije; prof.dr Esad Bajtal, prof dr.Slavo Kukić, prof dr. Zlatiborka Popov Momčinović, prof. Vuk Bačanović.
Pored toga, mladi su imali priliku da razgovaraju sa bivšim maloljetnim pripadnicima ABiH, HVO-a, VRS, direktnim učesnicima oružanih sukoba, koji su im kroz dijalog prenosili svoja predratna, ratna i postratna iskustva i zaključke, pokušavajući na taj način istaći svu besmislenost sukoba na ovim prostorima i skrenuti pažnju na činjenično stanje u državi i položaj mladih koji su podložni uticajima sredine i sistema, kako bi se osvijestili i rekli kategorički NE svakom razdvajanju po bilo kom osnovu.
Sve aktivnosti su moderirali predstavnici Udruženja Integra, psiholozi i psihoterapeuti koji su sa svoje strane, kroz radionice nastojali unaprijediti kod učesnika Kampa neke od socijalnih vještina i upravljanja konfliktima.
Tokom cijelog kampa, kroz različite zajedničke sportske i zabavne aktivnosti mladi iz različitih sredina i različitih socioloških identiteta su se međusobno družili i upoznavali. Na taj način su prevazilazili predrasude i stereotipe o drugim i drugačijim po raznim osnovama.
Nakon svakog predavanja otvarala bi se diskusija na temu i učenici i profesori su iznosili otvoreno i jasno svoje stavove i razmišljanja.
Zaključci koje su donosili su se u potpunosti poklapali i jasno izražavali osjećaje mladih ljudi i njihove želje, interese i ciljeve, te svi su na kraju zaključili da se moraju na svaki način oduprijeti svima koji insistiraju na razlikama i grade svoje lično bogatstvo i moć šireći strah jednih od drugih.
Shvatili su koliko je snažan uticaj medija u širenju straha i koliko zla mogu donijeti predrasude o drugom i drugačijem. Isticali su kako je važno misliti svojom glavom i ne dopustiti politici da im ispira mozak i nameće svoje istine. Do istine moraju doći sami vlastitim promišljanjem i kritičkim sagledavanjem i analizom svega što se dešavalo proteklih godina na ovim prostorima, Istakli su da je neophodno boriti se znanjem, istraživanjem, tolerancijom, oduprijeti se nasrtaju privatnih, plaćenih medija koji raspiruju mržnju i jačaju stereotipe i predrasude.
Maloljetni borci, danas odrasli ljudi, govoreći o svojim iskustvima poručili su im da ne dozvole da im neko uništi mladost i djetinjstvo, da ne budu zavedeni kao oni, da oni i danas nose posljedice ratnih dešavanja i da mladi treba da uče iz njihovog iskustva.
Svi su se složili u završnoj diskusiji da od širenja straha, mržnje, jačanja predrasuda, isticanja razlika, koristi imaju danas samo vladajuće grupe koje na taj način održavaju svoju moć i gomilaju svoje bogatstvo dok ostatak stanovnika ove države preživljava ili bježi iz nje.
Dakle, mišljenje je svih učesnika kampa da su ovakvi projekti veoma korisni te da na tome treba raditi, a ovakve teme uvrstiti u nastavu u školama tokom cijele godine kroz rad u odjeljenskim zajednicama i gdje god je to moguće.
Učenici naše škole koji su učestvovali su: Mujezinović Adela, Hasečić Kenan, Hurembegović Abdulah, Repak Faris, Lindov Lejla, Teletović Orhan, Mešić Adna, Višnjić Aldin, Dedović Lejla i Dedović Rijad.
U Sarajevu, 25.07.2019.godine
Meliha Džananović, prof.

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici naše škole
Izlet učenika i profesora


Ove školske godine, planirani izlet je realiziran na dvije destinacije prema izboru učenika i to 18. maja 2016. godine.

Prva destinacija je bila Travnik, sa usputnom posjetom Eko parku u Starom Travniku, a u samom Travniku učenici su obišli Plavu vodu, staru tvrđavu iznad Travnika, rodnu kuću našeg nobelovca Ive Andrića, te se zadržali u obilsku travničke čaršije u čijem je centru Šarena džamija. Iako je ovaj izlet sve vrijeme pratila kiša i relativno loše vrijeme, učenici su vidjeli sve što su željeli i lijepo se proveli.

Druga destinacija je bila grad Mostar i vodopad Kravice. Učenici i profesori su prije svega obišli vodopad Kravice, proveli dio ugodnog prijepodneva uz ovaj lijepi vodopad, a poslije toga su se zaputili u Mostar gdje su obišli njegov Stari most i čaršiju, te kupili suvenire i odmorili se uz Neretvu.

Ovakvi izleti ne samo da doprinese da učenici i profesori vide neke od lijepih predjela naše zemlje, nego i da se mladi još više zbliže i upoznaju, te da podijele zajedno lijepe trenutke.