Događaji i manifestacije

Projekt: Partnerstvo sa gimnazijom BORG iz Austrije


U aprilu 2019. godine realizovana je petodnevna posjeta naših 34 učenica i učenika partnerskoj gimnaziji BORG u gradu Deutschlandsberg u Austriji.

Tom prilikom naši domaćini su za nas priredili nezaboravan boravak u njihovoj zemlji. Obilaskom Beča te prekrasnih arhitektonskih građevina upoznali smo dio njihove bogate historije i kulture. U poznatom univerzitetskom gradu Grazu imali smo veliku čast da prisustvujemo prijemu u pokrajinskom parlamentu i da budemo gosti premijerke, dr. Bettine Vollath kao i počasnog konzula dr. Jörga Hofreitera. Nemoguće je opisati šta smo na ovom putovanju doživjeli, a slike svjedoče o dijelu atmosfere. Vrhunac svemu je bio kada je školski orkestar na kraju koncerta kao iznenađenje odsvirao himnu naše domovine. Nismo mogli sakriti suze, bili smo ushićeni i mi i naši domaćini, kroz suze smo svi zajedno slušali himnu i tada shvatili, ovo prijateljstvo ćemo nastaviti.

Ovo putovanje će ostaviti trag u životima naših učenika koji su stekli i nove prijatelje. Veoma se radujemo uzvratnoj posjeti 13. maja u nadi da ćemo i njihov boravak u našoj zemlji učiniti jedinstvenim i da će naša saradnja rezultirati rušenjem barijera i predrasuda.

Fotografije iz Austrije možete pronaći na Facebook stranici naše škole