Događaji i manifestacije

14. kantonalno takmicenje iz engleskog jezika


Poštovane kolege i učenici,

Ovim putem se osvrćem na takmičenje koje se održava svake godine za učenike 3.razreda srednjih škola našeg kantona. Ove godine, takmičenje je održano 27. aprila, a našu školu je zastupao učenik Arif Šenderović uz rezervnog takmičara učenicu Alminu Sejdić, oboje su učenici III2 odjeljenja. Školsko takmičenje je bilo predvidjeno za kraj marta ali se odazvala samo ucenica Almina Sejdić, koja je favorit ovakvog takmicenja medju učenicima 3. razreda. Tada je učenik Arif Šenderović izrazio želju da se takmiči na ovom takmičenju, pa je Almina iznijela prijedlog da Arif učestvuje na ovogodišnjem takmičenju.

Naime, Almina je pobijedila na prošlogodišnjem takmičenju "Spelling bee" za 2. razred i predstavljala je našu školu na kantonalnom nivou zajedno sa učenikom Erminom Ahmetspahićem pobjednikom školskog takmičenja za 1. razred. Oni su na tom takmičenju prošle godine osvojili izvrsno 5. i 6. mjesto u konkurenciji od preko 40 učesnika. Zbog toga što je prošle godine predstavljala školu na kantonalnom nivou, Almina je predložila da Arif ove godine iskusi ovo takmičenje. Ja sam kao njihov predmetni profesor prihvatila ovaj prijedlog i tako ih prijavila za takmičenje. Arif je podijelio 21. mjesto sa učenicom KŠC- medicinskog smijera, sa 51 osvojeni bod.

Ovom prilikom ću istaći činjenicu da se ne poštuju propozicije takmičenja o ne učešću učenika koji dolaze sa engleskog govornog područja ili se školuju na engleskom jeziku. Međutim, ovogodisnje 3. mjesto je osvojio učenik Dobrinjske gimnazije koji ima istoriju boravka i školovanja na ovakvom području.

Na kraju, želim javno čestitati Arifu na postignutom uspjehu, a prije svega na odvažnosti i odgovornosti koju je preuzeo zastupajući školu na ovom takmičenju u značajnoj konkurenciji srednjih škola našeg kantona, uz velikodušnu podrsku kolegice Almine koja je doprinijela Arifovom uspjehu.

Aida Hasanbašić, prof. engleskog jezika i književnosti

Nasiha i Andrea


Na kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika drugo mjesto je osvojila učenica Nasiha Nuhanović. U ponedeljak 1. juna dobila je zasluženu plaketu i sudjelovala je svečanoj dodjeli koju je organizovalo Ministrstvo obrazovanja i nauke kantona Sarajevo.

Još jednom čestitamo Nasihi i Andrei i želimo im još mnogo uspjeha u radu.

XIII Kantonalno takmičenje iz engleskog jezika


XIII Kantonalno takmičenje iz engleskog jezika za srednje škole je održano 24. aprila 2015. godine sa početkom u 9:00 sati u prostorijama Centra za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija, Obala Kulina bana br. 3.

Na ovo takmičenje je 31 škola iz našeg kantona delegirala po 1 učenika koji je prethodno pobijedio na školskom takmičenju. Učenica naše škole , NUHANOVIĆ NASIHA , je osvojila 2. mjesto na Kantonalnom takmičenju. Maksimalan broj bodova je bio 100. Najveći broj bodova koji je osvojen na takmičenju je bio 90, a naša predstavnica je osvojila 89. Čestitamo!

Školsko takmičenje iz engleskog jezika


Školsko takmičenje iz engleskog jezika za učenike trećih razreda je održano 31.marta 2015. godine. Ukupno je bilo prijavljeno 12 učenika. Od maksimalno 100 bodova postigli su sljedeći uspjeh:

1. Nuhanović Nasiha - 85
2. Zeba Hana - 75
3. Alagić Esad - 75
4. Hadžić Dario - 74
5. Delalić Amina - 71
6. Mujezin Lamija - 69
7. Nedžibović Amila - 68
8. Čopra Azra - 63
9. Zeković Amina - 56
10. Aganović Berina - 56
11. Karišik Selsebil - 56
12. Đedović Asja - 46

Učenica koja je osvojila prvo mjesto, Nuhanovič Nasiha, će predstavljati našu školu na Kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika za učenike trećih razreda koje će biti održano 24. Aprila 2015. godine

"Pčelica sricanja" - "Speling Bee"


"Spelling Bee" je takmičenje u organizaciji Američke ambasade u BiH koje se svake godine održava na nivou srednjih škola u Bosni i Hercegovini, za učenike 1. i 2. razreda. Učenici se takmiče u sricanju (spelovanju) riječi engleskog jezika zadanih od strane Američke ambasade. Dva najuspješnija učenika idu na regionalno, odnosno državno takmičenje koje takođe organiozira Američka ambasada u BiH. Za pobjednike (3 prva mjesta) su predviđene vrijedne nagrade, kao iPhone i iPod!

Ove godine, na nivou naše škole se takmičilo 22 učenika iz prvog razreda i 4 učenika iz drugog razreda. Takmičenje je održano 16.03.2015. godine. Pobjednici školskog takmičenja za školsku 2014/2015. godinu su Almina Sejdić i Ermin Ahmetspahić. Pobjednicima takmičenja srdačne čestitke i najljepše želje na daljem takmičenju čijem mjestu i datumu ćemo biti informisani od strane organizatora.