Događaji i manifestacije

Posjeta rektora IUS-a našoj školi

Dr. Ahmet Yildirim, redovni profesor na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering i rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), posjetio je našu školu 17. decembra 2019. godine i učenicima II-4 odjeljenja (prirodno izborno područje), u prisustvu direktorice Tokalija Denize i profesorice Džafo Hasnije koja u tom odjeljenju predaje Biologiju, održao jedan školski čas na temu "Genetski modificirani organizmi (GMO)".
Gospodin Yildirim je čas držao na engleskom jeziku, a cilj njegovog dolaska u Petu gimnaziju bio je da našim učenicima približi kako izgleda jedno predavanje za studente na IUS-u, te u isto vrijeme promovira Univerzitet na čijem je čelu. Našim učenicima čas je bio vrlo interesantan, kao i sam tema, utoliko više jer su pokazali zavidno znanje iz engleskog jezika pa su na taj način mogli aktivno učestvovati u času.

Posjeta Ajdina Penave našoj školi

Rođeni Sarajlija, bivši učenik Pete Gimnazije posjetio nas je 20.06.2019. godine i proveo kratko vrijeme u ugodnom druženju sa uposlenicima naše škole.
Dvadesetdvogodišnji košarkaš iz Sarajeva, igrač španske Baskonije, jedan je od najtalentiranijih igrača u Europi. Prije dvije godine dominirao je u američkoj NCAA ligi, sa svojih 206 centimetara visine pogađao je koševe, skakao, asistirao, a najbolje je blokirao. S tijelom centra i osjećajem playmakera, Penava je skrenuo pažnju NBA skauta. No, 2018.godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Baskonijom iz Vitorije i s tim velikom klubom igrao Euroligu i borio se za titulu Španije. Želimo mu još puno uspjeha u nastavku karijere.

Posjeta Ajdina Penave Petoj gimnaziji
 
Posjeta Sarajevu 36 gimnazijalaca i njihovih profesora iz Austrije


Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva obrazovanja Austrije uspješno je realizovan za nas izuzetno važan projekt.
Petodnevna posjeta 36 učenica i učenika te njihovih profesora gimnazije BORG iz Deutschlandsberga, Austrija rezultirala je sklapanjem prijateljstva između 80 gimnazijalaca dvije prijateljske zemlje.
Tom prilikom naši prijatelji iz Austrije upoznali su kulturološke i historijske vrijednosti naše zemlje, tradiciju, srdačnost i toplinu BiH građanki i građana.
Oproštaj je bio veoma dirljiv, popraćen suzama i nadasve nezaboravnim uspomenama kako u Austriji tako i u BiH. Ovo je početak jedne saradnje kojom smo pokazali da mladi ruše sve barijere ukoliko im se za to pruži prilika.
Od strane Ministarstva obrazovanja Austrije prepoznat je značaj projekta Partnerstva JU Peta gimnazija Sarajevo i gimnazije BORG, Deutschlandsberg iz Austrije koji su nam potpora od početka projekta.
Zahvaljujemo se gđi. Kamali Šertović , direkorici ureda Austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu koja je podržala našu inicijativu te Ministarstvu obrazovanja Austrije bez čije finansijske podrške realizacija ovog projekta ne bi bila moguća.

Fotografije možete pronaći na Facebook stranici naše škole
Prezentacija Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja


Drugu godinu zaredom Fakultet sporta i tjelesnog odgoja se predstavio našim učenicima završnog razreda. Najveće intresovanje je naravno, bilo kod učenika sportskog smjera, mada je i veliki broj učenika općih odjeljenja prisustvovao ovoj prezentaciji. Prezentaciju su održali doc. dr. Likić Slavenko i doc. dr. Bajramović Izet, a realizaciju prezentacije su pomogle i naše bivše učenice Hodžić Amila i Demirović Amna, danas studentice ovog fakulteta. One su svojim sugestijama i dodatnim objašnjenjima pomogle profesorima da još više približe ovaj fakultet našim učenicima.

Prezentacija Fakulteta zdravstvenih studija


Predstavnici Fakulteta zdravstvenih studija su 12.4.2016. godine posjetii našu školu i prezentirali našim učenicima smjerove koji se mogu izučavati na ovom fakultetu, kao i uslove studiranja, uslove prijema na fakultet, te mogućnost zapošljavanja poslije ovih studija.

Prezentaciju ovog Fakulteta je pažljivo odslušala jedan grupa učenika koja je zaintresovana za ovaj fakultet, a i sami prezentatori su bili zadovoljni jer su prisutni učenici bili pažljivi slušaoci koji su po završetku prezentacije postavili brojna pitanja. Prezentaciju Fakulteta zdravstvenih studija održali su mr. sci. Trtak Namik i mr. sci. Đido Vedran .

Studenti Filozofskog fakulteta na pedagoškoj praksi u našoj školi


Već dugi niz godina studenti završne godine Odsjeka za pedagogiju dolaze na pedagošku praksu u našu školu. Ove godine pedagošku praksu su obavila tri redovna i jedan vanredni student i to: Nejra Sijerčić, Nadža Sijerčić, Mina Otajagić i Aldijana Gutić-Bešlić. Za vrijeme pedagoške prakse studentice su imale priliku da se upoznaju sa radom pedagoga škole, sa pedagoškom evidencijom i dokumentacijom, te da se upoznaju sa svim vidovima nastave.

Takođe su imale priliku da posjete i neke časove, predavanja, kao i da prisustvuju radionicama koje su osmislile učenice naše škole u saradnji sa JU Kampus.

Nadamo se da su dane prakse u Petoj gimnaziji studentice provele lijepo uprkos tome što su bile tokom jedne sedmice cijeli radni dan u našoj školi i ujedno se upoznale sa radom pedagoga u školi, kao i sa radom škole. Studenticama želimo uspješan daljnji rad.

Posjeta Američkog i Burch univerziteta našoj školi


Kao i prethodnih godina, našu školu su u februaru 2016. godine posjetili predstavnici dva prestižna univerziteta kako bi našim maturantima predstavili svoj rad.

Profesori sa Američkog univerziteta, koji već dugi niz godina žive i rade u Sarajevu na ovom Univerzitetu, održali su dva predavanja za naše učenike koji su zanimanjem pratili njihovo izlaganje. Zanimljivo predavanje, koje su učenici vrlo pažljivo slušali, trajalo je po jedan školski čas za svaku grupu učenika, a učenici su ovom prilikom dobili i propagandni materijal za studiranje na ovom Univerzitetu.

Naredni dan, našim učenicima se predstavio Internacionalni Burch univerzitet koji im je već dobro poznat. Ovaj Univerzitet su predstavili studenti Ćidić Faruk i Tandir Haris, te promotor Univeriteta Bišić Elmedin.

Učenici su, zahvaljujući ovim vrijednim mladim ljudima, čuli mnogo informacija koje će im olakšati da se opredijele za jedan od ova dva Univerziteta.