Događaji i manifestacije

Svečanost za Dan državnosti BiH

Kako se u našoj školi tradicionalno obilježavaju značajni državni praznici i vjerski blagdani, tako je 22. novembra 2019. godine, u amfiteatru škole, prigodnom svečanošću obilježen i 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Učenici I-3, I-4, I-5, III-4 i IV-S1 odjeljenja, sa profesoricama Džananović Melihom i Alajbegović Zlatom, te uz značajnu tehničku podršku uposlenika Šanta Adela, predstavili su publici prigodan program ispunjen raznovrsnim sadržajem: od upoznavanja prisutnih sa historijskim značajem 25. novembra, vrlo zanimljivog recitala i dramskih prikaza, do muzike i pjesme.
Publika je jedan školski čas uživala u lijepo osmišljenom i kvalitetno pripremljenom programu, te na kraju velikim aplauzom učesnike ispratila sa scene.
U programu su učestvovali: Ostojić Sanin I-4, Dumanjić Imad I-5, Hozić Harun I-5, Imamović Haris I-5, Saračević Faris I-5, Tabaković Ernad I-5, Dedović Rijad III-4, Nedžibović Admir III-4, Hukara Džejla IV-S1, Ismo Jasmina
IV-S1, Lončar Emma IV-S1, Paro Adi IV-S1, Sobo Ena IV-S1 i Šehić Teufik IV-S1.

Fotografije možete pronaći na Facebook stranici naše škole
1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine


Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.

Čestitka povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH


Svim državljanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti.

25. novembar - Dan državnosti BiH


Ove godine svečanu akademiju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine osmislile su profesorica Bosanskog jezika i književnosti Meliha Džananović i profesorica Historije Lejla Aličić.

Kao što i dolikuje ovom svečanom danu, akademija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a zatim je počeo program u kojem su se smjenjivali učenici koji su govorili o ovom važnom danu za našu državu, te je slijedila pjesma koju su zapjevali svi prisutni. Sve vrijeme, dok su trajali govor i pjesma, prisutni su mogli gledati prigodne slajdove i spotove. Učenici i profesori su vrlo pažljivo pratili program kojeg su ove vrijedne profesorice pripremile, a izveli učenici prvog razreda i odjeljenja III-3.

Sretan ti rođendan Bosno i Hercegovino!

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!


U utorak, 25. novembra 2014. godine, proslavlja se jedan od najvažnijih događaja koji su obilježili historijski put Bosne i Hercegovine, put borbe protiv fašizma i svih neprijatelja, unutrašnjih i vanjskih, a koji su željeli stati na put demokratskom razvoju naše domovine.

Na ovaj dan, prije 71 godinu, u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode, u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, odnosno jasno je istaknuto opredjeljenje njenih naroda da bude osigurana potpuna ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Nažalost, građani Bosne i Hercegovine su već u proljeće 1992. godine bili prisiljeni ponovo se braniti, jer agresija na našu zemlju, koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine, još jednom je predstavljala veliko iskušenje za sve stanovnike ove zemlje.

Opet smo bili na ispitu koji je bio presudan za opstanak Bosne i Hercegovine ili njen trajni nestanak, ali kao i mnogo puta do sada, bosanski patriotizam i hrabrost njenih građana da brane svoju domovinu od znatno jačeg neprijatelja, ponovo su donijeli pobjedu demokratskih snaga u ovoj zemlji. Odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.