Događaji i manifestacije

Maturalna ekskurzija 2019. godine

Maturalno putovanje je trajalo od 08.06.2019. do 17.06.2019.godine. Učestvovalo je 6 profesora i 76 učenika svih odjeljenja trećeg razreda Pete gimnazije. Putovanje je realizovano u saradnji sa turističkom organizacijom BISS-TOURS.
Polazna tačka je bio parking ispred naše škole i kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, sve do Italije. U jutarnjim satima 09.06.2019. stigli su u Veneciju i obavili razgledanje historijskih znamenitosti ovog grada u trajanju od 3 sata. Naredni dan putovanje je nastavljeno prema gradu Veroni, gdje su upoznali znamenitosti ovog grada. U večernjim satima istog dana, krenuli su u pravcu Monaca, tj njegovog glavnog grada Monte Carla, gdje su imali još jednu posjetu.
11.06.2019. u jutarnjim satima stigli su u turističko mjesto Lloret de Mar gdje su se smjestili u hotel Royal Star. Tokom četiri noći koje su proveli u Lloret de Maru učenici su u pratnji profesora provodili vrijeme od 23:00 do 02:00 u diskoteci Tropics.
U toku maturalnog putovanja realizovni su svi obavezni fakultativni izleti predviđeni planom puta: posjeta Barceloni i zabavnom parku Port Aventura, kao i neobavezni fakultativni izleti po izboru učenika: posjeta muzeju Salvador Dali u Figuerasu, vožnja katamaranom Sensation duž obale, posjeta i večera u dvorcu Castel Medivel, odlazak u vodeni park Marinaland i posjeta stadionu Camp Nou u Barceloni.
U subotu, 15.6.2019. godine, nakon odjave iz hotela uslijedilo je cjelodnevno putovanje kroz Španiju i Francusku, te posjeta i šetnja Cannesom. Nakon napuštanja Cannesa nastavljeno je putovanje ka Milanu gdje su stigli u kasnim večernjim satima i smjestili se u hotel.
U jutarnjim satima 16.06.2019. nakon doručka i obilaska Milana krenuli su prema Sarajevu. Stigli su 17.06.2019. u ranim jutarnjim satima.
Tokom realizacije ove maturalne ekskurzije nije bilo problema niti ekscesnih situacija od strane učenika,tako da možemo zaključiti da je ekskurzija uspjela.