Događaji i manifestacije

Jesenski kros 2016.
Dana 11.10.2016. godine održan je jesenski kros u kojem su učestvovali učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda naše škole. Uz pripreme i podršku profesora Šućre Bavčića, učenici su, u konkurenciji 26 srednjih škola Kantona Sarajevo, osvojili treće mjesto i donijeli još jedan pehar našoj školi.

International High School Tournament Skoplje 2016


U periodu od 25. septembra do 29. septembra 2016. godine, učenici Pete gimnazije boravili su u Skoplju, Makedonija, povodom održavanja Međunarodnog turnira srednjih škola.

Na turniru su učestvovale sportske ekipe srednjih škola iz Skoplja, Zagreba, Sarajeva, Podgorice i Sofije.

Petu gimnaziju predstavljale su sportske ekipe: odbojkaška ekipa (djevojke), košarkaška ekipa (muškarci) i rukometna ekipa (muškarci). Košarkaška i rukometna ekipa Pete gimnazije osvojile su bronzanu medalju, dok je odbojkaška ekipa zauzela četvrto mjesto. Sve ekipe su dale sve od sebe i ponosno predstavile našu školu kao i državu Bosnu i Hercegovinu.

6. Street Basketball 2016.


Od 17. do 21.09.2016. godine održano je takmičenje u košarci za srednje škole pod nazivom "6. Street Basketball 2016.".

Učenici naše škole: Mešić Eldin IV3, Bošnjak Basil II3, Đedović Nedim IV4 i Jutović Samir IV1 osvojili su 2. mjesto.

Kolektiv Pete gimnazije čestita učenicima na postignutom plasmanu.

Sportske igre mladih


16. august – 20. august 2016. godine

I ove godine naša škola je ustupila prostor učesnicima šestih po redu Sportskih igara mladih. U ovogodišnjim Igrama učestvovalo je oko 40000 djece iz BiH, koja su se družila i gradila svoje sportske vještine. Finalno takmičenje održano je u Sarajevu, u periodu od 16.8. do 20.8.2016. godine, a sudjelovalo je oko 1850 djece iz cijele BiH. Sportske igre mladih obuhvatile su niz sportskih disciplina, kao što su: rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, tenis, stoni tenis i šah. Cilj projekta je promovisati fer igru, prijateljstvo, solidarnost i toleranciju kroz sportske discipline.

Takmičenje u Školi za slabovidnu djecu


Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu je po drugi put organizovao turnir u sportskim i društvenim igrama. Na ovom turniru učestvovale su, pored naše škole, Treća gimnazija, Medicinska škola Jezero, MSŠ "Enver Pozderović" iz Goražda, KŠC Sarajevo i naravno, škola domaćin i organizator ovog turnira.

Na takmičenje je prijavljeno deset učenika naše škole i to: Irma Tafro, Kenan Hurić, Andrej Skakavac, Sumeja Kolar, Muhamed Fazlagić, Amar Barukčija, Adnana Ahmetagić, Anida Ražanica, Anesa Gušo i Vedad Rahman. Takmičenje je održano u sljedećim disciplinama: viseća kuglana, šulen, šoudaun, pogađanje koša s povezom preko očiju, te golbol. Sve igre učenici su igrali zavezanih očiju kako bi i sami sebe stavili u situaciju da ne vide, barem na kratko vrijeme, te da bolje razumiju mlade ljude koji imaju probeme sa vidom.

Pored ovog takmičenje učesnicima je obezbijeđena i hrana tokom cijelog dana, te svečana večera i zabavno veče poslije takmičenja. Prema riječima naših učenika, lijepo su se zabavili i družili sa ostalim učesnicima, nastojeći da svima bude lijepo, zabavno i da se zbliže i bolje razumiju one čije su sposobnosti umanjene. Upravo to i jeste najvažnije, da su proveli jedan lijep dan, družeći se sa vršnjacima, a naravno, vrijedno je spomena i da su osvojili dva prva i jedno treće mjesto na ovom takmičenju.

Kantonalno prvenstvo u fudbalu


Tokom drugog polugodišta školske 2015/2016. godine održano je Kantonalno prvenstvo za djevojke i mladiće u fudbalu. Utakmice su održavane subotama i nedjeljama, tako da je to bio svakako dodatni angažman i za učenike i za profesora Bavčić Šućru koji vodi Fudbalsku sekciju i koji je pratio učenike na ovom turniru.

Naši učenici su se dobro pokazali i to posebno djevojke koje su osvojile prvo mjesto, dok su mladići isto tako imali uspješan nastup i osvojili četvrto mjesto. Djevojke su se takmičile u sastavu: Salić Ajla IV2, Brezac Amina IV5, Bajraktarević Amela IV1, Valjevčić Mirela IV2, Zeba Hana IV3, Močević Dženita II2, Bećirević Minea II2, Hromo Adelisa I1, Aljukić Ajla I1 i Čosović Nejra I4.